Enigma J Paul Getty, Den rikaste mannen i världen

Om du har sett alla pengar i världen kan du komma ifrån idén att filmens ämne, miljardären Jean Paul Getty, var en snål, pengarbesatt man utan intressen utanför kontanter. I filmen ser Christopher Plummer’s Getty till och med sitt barnbarns kidnappning rent finansiellt – men är detta en realistisk syn på mannen som kallas världens första miljardär?

j paul getty offert, köp när alla andra säljer

En del av Gettys förmögenhet kom från hans familj; hans far hade turen att slå olja på ett jordskifte när Getty var tonåring. Men även om detta var tillräckligt för att göra familjen till miljonärer berodde Getty som miljardär till stor del på årtionden som en klok investerare, och spelade snyggt aktiemarknaden. Som ung man fick han 10 000 dollar av sin far för att börja investera – och inom 18 månader hade han tjänat en miljon. Vid 24 års ålder var han tillräckligt rik för att gå i pension – men två år senare återvände han till jobbet, efter att ha varit uttråkad och rastlös.

Lyckligtvis tillbringade han också år med att skriva kolumner med investeringstips för tidningen Playboy, som han förvandlade 1965 till en bok How To Be Rich. Det betyder att vi idag har en resurs för att lära oss hemligheterna med Gettys framgång.

Du kanske också gillar: Irrational Exuberance: This Ovaluable Classic is like Relevant as Ever

Gettys första idé handlade om att ändra din attityd. Hans bok hette How To Be Rich, not Hur man blir rik, av en anledning. Han trodde att rika människor tänker på ett visst sätt och att det första steget för att gå med i deras led är att ändra ditt sätt att tänka. Getty var en försiktig man som trodde på att ta hand om pennorna och utövade extrem sparsamhet i sitt dagliga liv – även den telefon han installerade i sin lyxiga Surrey-bostad, Sutton Place, hade en myntplats för att förhindra att människor utnyttjade den.

Hitta det på Amazon >> hur man blir rik av j paul getty

I sin bok skisserade Getty sin gyllene regel: inte panik. Han förstod att panik var en del av den mänskliga naturen och att det var något som en klok investerare kunde dra nytta av: om du håller dig lugn medan alla omkring dig tappar sin, kan du komma ut på toppen. Getty hade sett detta den svarta måndagen den 28 maj 1962: när aktiemarknaderna kraschade och orsakade masspanik förblev han lugn och tillbringade dagen med att köpa de plötsligt lägre priserna.

Getty trodde på lång sikt, inte det korta. Han var helt emot tanken på "bli rik snabbt" system. Hans investeringar på Black Monday kanske inte har gett resultat direkt – men med tiden gjorde de det. Detta var en filosofi som han ofta använde under sin karriär. Han trodde på att köpa aktier när priserna var låga, men när det fanns potential för värdestegring.

Folk läser också: Experttips: Hur man investerar smart från £ 50 till £ 50K

Grundläggande trodde Getty på intelligenta investeringar, och vi på Handelsutbildning följer fortfarande hans råd idag. Han uppmuntrade investerare att göra sin forskning och letade efter aktier som var undervärderade men sannolikt kommer att stiga i framtiden. Naturligtvis var han försiktig med detta och insisterade på att investerare skulle lära sig så mycket de kunde om ett företag innan de tog steget. Ett av hans största tips var att ingen någonsin skulle köpa aktier i ett företag utan att veta det inifrån och ut.

Han var en förespråkare för att spela det långa spelet: han såg inte poängen med att köpa panik när priset på en aktie började stiga, och han svarade inte heller på plötsliga mindre prisfall genom att sälja snabbt. Istället red han upp och ner och väntade på det klokaste ögonblicket innan han flyttade.

alternativ lösning

I trånga svårigheter letade Getty ofta efter alternativa lösningar. Till exempel hade han investerat i ett oljebolag, Honolulu Oil, som upplöstes. Vid den tiden värderades företagets aktier till $ 30 per styck, men när det upplöstes var värdet på tillgångarna mycket högre: cirka $ 100 per aktie. Detta var ett annat exempel på Gettys visdom när det gällde investeringar. Genom att välja ett företag med materiella tillgångar som kunde ha värde vid upplösningen hade han i huvudsak köpt sig ett skyddsnät.

Gettys försiktighet sträckte sig också till de börser han handlade med. Han trodde bara på att köpa aktier noterade på större börser och avskedade alla börser som inte var helt transparenta och pålitliga – ett tips alltid följt av Handelsutbildning.

Kolla in den här artikeln: Lär dig hur man genererar inkomst till pension

Utanför aktievärlden investerade Getty också i fastigheter och konst. Han var faktiskt så ivrig konstsamlare att idag är Getty Museum i Los Angeles fortfarande hem för sina finaste bitar. Återigen höll han emellertid alltid med på ekonomiska frågor, och han rådde konstälskare att göra smarta investeringar. Köp inte en bit som du aktivt ogillar – du kan trots allt behöva leva med den – men slösa inte bort dina pengar på en bit du älskar och som har lite återförsäljningsvärde.

Tiderna kan ha förändrats, men mycket av Gettys råd är fortfarande lika relevanta idag som när han skrev sina Playboy-spalter. Att investera som Getty är det viktigt att titta på alla små saker – denna försiktighet och uppmärksamhet på detaljer var nyckeln till hans framgång. Han definierade sin "miljonärmentalitet" som att vara "alltid och framför allt kostnadsmedvetna och vinstinriktade." Han tog aldrig ögonen från bollen och hans investeringar var snygga och välplanerade. Du behöver inte sätta in en myntplats på din hemtelefon för att vara som Getty, men med lite forskning och visdom, som praktiseras av Handelsutbildning, du kan också göra investeringar som den stora mästaren själv.

Missa inte: 20 galna Bitcoin-fakta du borde veta

Om du gillade att läsa den här artikeln från Trading Education, vänligen ge den en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Källa: www.telegraph.co.uk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner