Är IOTA värt att investera 2019?

IOTA är kanske ett av de största alternativen till blockchain-teknik som finns idag och kommer sannolikt att skaka upp kryptovalutavärlden på fler sätt än en.

Kort sagt planerar de att göra det möjligt för maskiner att betala för saker med hjälp av kryptovaluta och sakernas internet.

Är IOTA värt att investera i 2019? Låt oss ta reda på.

Vill du lära dig att handla kryptovalutor som ett proffs? Ta vår kryptovalutakurs!

Vad försöker IOTA uppnå?

IOTA försöker ta bort transaktionsavgifter och minska transaktionstiderna genom att använda Internet of Things (IoT), därav namnet.

De påstår sig vara en tredje generationens kryptovaluta som kan tillåta mikrotransaktioner mellan vilken enhet som helst.

Detta är viktigt eftersom de flesta blockkedjor kämpar med mikrotransaktioner, som att köpa en kaffe.

Avgifter kan uppväga den faktiska transaktionen och gruvarbetare kommer sannolikt att ignorera små transaktioner eftersom belöningen skulle vara obetydlig för dem.

Det kan innebära att små transaktioner kan ta lång tid att bekräfta.

Eftersom IOTA är utformad för att vara så lätt kan alla enheter använda den så länge den har en anslutning till Internet.

Bilar kan betala för sitt bränsle, hus kan betala hyror eller sina intäkter eller räkningar.

Maskiner kan till och med använda IOTA för att interagera med varandra och skapa en maskin till maskin ekonomi där maskiner kan betala varandra saker för tjänster.

IOTA utvecklas av IOTA Foundation, en ideell organisation med huvudkontor i Berlin, Tyskland

IOTA-stiftelsen och har partnerskap med Audi, VW-gruppen, Bosch och Microsoft och en mängd universitet.

Hur fungerar IOTA?

iota, kryptovaluta

Det viktigaste med IOTA fungerar är att det använder inte blockchain-teknik. Istället är det en DAG (Regisserad cyklisk graf).

Det kallar sin algoritm ‘The Tangle’ och de tror att det är bättre än blockchain-teknik och det är relativt enkelt att förstå.

Varje anslutning mellan noder kallas en ”kant”. Detta där transaktioner bekräftas.

Teoretiskt finns det ingen direkt linje i Tangle, men nya transaktioner kommer alltid att finnas i slutet av diagrammet.

Transaktioner eller som de också kallas “webbplatser” och slutet kallas “tips”. De väntar på att bli verifierade av nästa transaktioner som kommer att följa dem.

Varje transaktion som läggs till måste bekräfta två före den.

Ju längre en transaktion accepteras i nätverket, desto svårare blir det att utföra dubbla utgifter.

På grund av hur trasseln fungerar är det väldigt lätt. Detta innebär att alla maskiner kan hantera transaktioner om den har en internetanslutning.

Förment, när fler transaktioner läggs till, IOTA blir snabbare, inte långsammare som många blockkedjor gör. Detta är dock fortfarande teoretiskt och är ännu inte testat.

IOTA är också kvantberäkningssäker, vilket innebär att den kommer att kunna motstå kvantdatorer.

Kvantdatorer är ett potentiellt hot mot Bitcoin nätverk eftersom de kan överväldiga och få kontroll över nätverket.

Eftersom IOTA inte använder blockchain-teknik, det kräver inte gruvdrift, vilket betyder att det finns inga avgifter vilket gör IOTA betydligt billigare att använda.

Men det finns inga avancerade funktioner som smarta kontrakt eller dApps. Det finns även en fast leverans av IOTA tokens.

Som sagt är antalet IOTA-tokens mycket stort, cirka 2779,530,283 MIOTA, vilket är en mega IOTA som är en miljon IOTA-mynt.

Så det faktiska antalet IOTA-mynt är nästan tre kvadrillioner (15 nollor, nästa steg efter en biljon).

De flesta börser listar det en miljon (MIOTA).

Hur har IOTA presterat?

iota myntmarknadslock

Enligt CoinMarketCap, I skrivande stund är IOTA 19: e kryptovaluta efter marknadsvärde.

IOTA har ett totalt marknadsvärde på $ 701,334,513, en handelsvolym dygnet runt på 5,764,473 $ och en cirkulerande tillgång på 2,779,530,283 MIOTA-tokens, och en token kostar 0,252321 $.

Sedan IOTA släppte har det varit volatilitet med IOTA som öppnade mycket högt mot Bitcoin särskilt.

IOTAHögsta börsvärde var cirka 14,5 miljarder dollar i december 2017. Några månader senare i maj 2018, efter en kraftig nedgång, nådde den en topp igen på cirka 7 miljarder dollar.

Från den tiden till nu, IOTA har till stor del varit i pris, svävar runt 1 miljard dollar.

För att IOTA ska klättra tillbaka till liknande toppar kommer det troligtvis att behöva förbättra sin användarupplevelse och öka användningen bland maskiner.

Kontrovers

Många framstående personer i kryptovalutavärlden har oro över hur bra IOTA fungerar.

En av de mest högljudda mot IOTA är Richard Heart.

Heart hävdar att en DAG bara är bra för lagring av data och inte gillar utvecklarna.

Han är särskilt kritisk om hur IOTAs plånbok fungerar och tror att den inte är särskilt säker och inte gillar användargränssnittet.

Det bör dock nämnas att Heart är en kontroversiell figur inom kryptovalutavärlden. Medan en del av vad han säger har vissa skäl, bör det tas med en nypa salt.

Det bör också nämnas att mycket av hans kritik av IOTA har riktats mot dess gränssnitt.

Han anser att IOTA borde arbeta nu medan den är väldigt ung och fortfarande behöver tid att utvecklas som många andra kryptovalutor.

Det finns också många där ute som tror att IOTA är en bluff.

Teamet bakom IOTA är dock mycket öppet och igenkännligt. Förmodligen, om IOTA var en bluff, skulle det vara mycket osannolikt att de skulle använda sina verkliga identiteter.

Det var också en hel del kontroverser när grundarna stängdes av styrelsen för IOTA-stiftelsen och väntade på styrelseplatser i mer än fyra månader.

En av grundarna bad till och med att styrelsens ordförande, Dominik Schiener, skulle sluta.

Stiftelsen fick kritik när Schiener förmodligen sa att en oberoende säkerhetsforskare “behövde ett slag”.

Som svar på detta har University College of London avbröt bandet med IOTA-stiftelsen Att säga att det var “olämpligt för säkerhetsforskare att bli föremål för hot om rättsliga åtgärder för att avslöja deras resultat”.

En del av kontroverserna riktade mot IOTA kanske för att det inte involverar gruvdrift. Det är ett hot mot kryptovalutagruvindustrin och de kanske vill dämpa det.

Andra har påpekat att eftersom det inte finns någon gruvdrift finns det inget incitament att arbeta i nätverket. Med blockkedjor finns det incitament genom gruvdrift.

Med det sagt finns det också ett antal tekniska problem som måste behandlas.

Tangle har ingen tidsstämpelfunktion som de flesta blockkedjor har. På grund av detta kan Tangle inte bestämma i vilken ordning transaktioner görs.

Dessutom hävdar vissa det DAGs skala i teorin, men inte i praktiken. Det kan vara möjligt att Tangle kan stöta på samma problem som blockchains gör.

Kritiker hävdar att IOTA bara kan skydda mot dubbla utgifter om alla noder har alla transaktioner, och det är inte möjligt om du vill skala.

Det finns också människor som argumenterar för att IOTA inte är produktionsklar, vilket förklarar varför dess plånboksfunktioner och gränssnitt inte fungerar bra, åtminstone för tillfället.

Kanske den största kritiken av IOTA är att den kanske inte är säker mot en 51% attack.

För att trassel ska kontrolleras behöver bara 34% av nätverket attackeras, vilket gör det betydligt mer sårbart än blockchain.

Är IOTA värt att investera i 2019?

investera i iota

Den främsta frågan bakom investering i IOTA är om en DAG är ett bättre system än blockchain. Om du tror att det kan fungera bättre kan IOTA vara en bra investering för dig.

En annan viktig fråga som IOTA-anhängare har att kämpa med är laget bakom IOTA. Om de kan lägga denna kontrovers bakom sig kan de få mer intresse för projektet.

Du bör också tro att IoT kommer att bli verklighet. Vi är fortfarande mycket långt ifrån att det implementeras i många produkter. Det kan bara vara en utopisk idé för tillfället.

Det är också värt att nämna att handlare bör komma ihåg att de flesta börser listar IOTA som MIOTA (en miljon IOTA-mynt). En IOTA är inte värt mycket.

För att handla det effektivt måste du handla det som MIOTA.

Nyckelord

Om du kommer ihåg något från den här artikeln, gör det till dessa viktiga punkter.

  • IOTA använder en DAG istället för blockchain-teknik. Teoretiskt sett ska det vara snabbare och inte kräva transaktionsavgifter.
  • För varje transaktion som görs bekräftas två. Förmodligen kommer det att betyda att när fler transaktioner görs blir det snabbare
  • IOTA försöker integreras med IoT. Detta gör det möjligt för alla enheter som är anslutna till Internet att utföra transaktioner.
  • De IOTA projektet har haft massor av kontroverser. De flesta graverar mot hur bra IOTA fungerar för sina användare samt åtgärder som vidtas av IOTA-teamet.

Lär dig att handla IOTA med vår kryptovalutakurs

Vill du lära dig mer om andra kryptovalutor och hur du handlar dem? Registrera dig sedan på vår kurs för kryptovalutahandel!

Om du gillade att läsa den här artikeln från Handelsutbildning, snälla ge det en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner