Bitconnect-bluffen: den största priset i kryptohistorien

Bitconnect-bluffen: den största priset i kryptohistorien

Bitconnect-bluffen kommer för alltid att gå in i historien som en av de största kryptokurrencybedrägerierna som någonsin skett.

Under ett par år lurade Bitconnect tusentals människor att investera upp till 3 miljarder dollar innan de stängdes av, förödande många människors liv.

Bitconnect fungerar också som en varning för oss om hur skadliga bedrägerier inte bara kan vara för offren utan för hela branschen.

I den här artikeln tittar vi på vad Bitconnect-bluffen var, hur det påverkade kryptovalutamarknaden och hur du kan hålla dig borta från sådana bedrägerier.

Vad var Bitconnect-bluffen?

Helt enkelt var Bitconnect (eller, som det ibland skrivs, BitConnect eller bitconnect) en Ponzi-schema som utnyttjade en öppen källkodkryptovaluta som använde BCC-tickersymbolen.

Ursprunget till Bitconnect-bluffen är inte helt tydligt, men det anses allmänt att det började i Indien.

Vad som är känt är att företaget BitConnect Ltd. registrerades i Storbritannien 2016.

Man tror också att systemet började ursprungligen popularisera Bitcoin, som sagt efter ICO verkar det som om Bitconnect enbart fokuserade på människor som köpte BCC.

Innan BitConnect till och med lanserades lockade mycket negativ uppmärksamhet från dem som var inblandade i kryptovalutamiljön.

Liksom många bedrägerier (relaterade till kryptovaluta eller inte) lovade Bitconnect hög avkastning på upp till 10% (vilket är enormt!).

Kryptovalutan bakom bluffen var faktiskt verklig, men organisationen kring kryptovalutan var allt annat än legitim.


Den primära faktorn bakom Bitconnect-bluffen var dess utlåningsplattform som använde en förmodad handelsbot.

Affärsplanen är mycket fiskig från början:

  • Du skulle sätta in din Bitcoin på deras plattform och i gengäld skulle du få BCC.
  • Du skulle sedan låna dem tillbaka BCC till deras plattform (väldigt fiskig!) Och de skulle använda BCC för sin handelsbot.
  • Du skulle tjäna en daglig vinst (eftersom botten aldrig gjorde förluster!).

Bot, hävdade de, kunde göra avkastningen bättre än den genomsnittliga dagshandlare. De hävdade att boten gjorde minst 1-2% dagligen (återigen, detta är en löjlig avkastning!).

Systemet hade olika nivåer för hur mycket du investerade i systemet.

Beroende på din nivå kan du antingen bli belönad genom att få en högre daglig avkastning eller få tillbaka det du investerade tidigare.

De som hade investerat i bluffen belönades också för att de tog med fler människor i bluffen.

Faktiskt, majoriteten av människorna som tjänade pengar gjorde faktiskt det genom affiliate länkar, inte från handelsboten.

Hänvisningsprogrammet var framträdande på sociala medier och YouTube med många YouTubers som gjorde videor om de pengar de hade tjänat.

YouTubers som gjorde dessa videor skulle ofta skryta om sina vinster, men inget av det var från handel med BCC eller utlåningsplattformen, allt var från hänvisningar.

På höjden av bluff i december 2017, Bitconnect var en av de 20 bästa kryptovalutorna i världen och en BCC skulle kosta dig 463 $, en enorm ökning från 0,17 $ i början av året.

Den första och enda årliga ceremonin

Medan Bitconnect-bluffen förlorade investerare mycket pengar, kommer det för många observatörer alltid att komma ihåg för sin första och enda årliga ceremoni som ägde rum i Pattaya, Thailand.

Bitconnect blev också synonymt med Carlos Matos och den här berömda YouTube-videon. Vi uppmuntrar dig verkligen att titta på det för att få en känsla av galenskapen.

I videon börjar Matos roligt sitt tal och säger “hej hej hej” och ropar sedan energiskt “Bitconnect!”

Kanske ännu mer komiskt, han talar om hur folk berättade för honom att de trodde att det skulle vara ett “konstnärsspel” och att även hans fru inte trodde på honom.

Det har sedan dess blivit inspiration för ett antal memes.

Fallet

bitconnect fall

Trots mycket skepsis från människor som var inblandade i kryptovaluta-communityn, gick Bitconnect ganska bra för sig själv.

På sin höjd tjänade de upp till 3 miljarder dollar, och sedan försvann deras webbplats plötsligt.

Användarna informerades sedan om att Bitconnect stängde sin utlåningsplattform och att alla som hade investerat skulle få Bitconnect-tokens (BCC).

Det blev sedan känt för allmänheten att US District Court, Western District of Kentucky hade utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på Bitconnect och frös deras tillgångar.

En viktig sak att komma ihåg om Bitconnect-tokens var att de var knutna till hur bra handelsboten presterade.

Folk insåg sedan att handelsboten sannolikt hade stängts av eller potentiellt aldrig funnits.

Detta innebar att myntvärdet var mycket tveksamt, och så det började en enorm försäljningsrunda.

Efterdyningarna

Totalt, Bitconnect tappade upp till 95% av sitt totala värde på ett par dagar, vilket var ungefär lika med 2,5 miljarder dollar.

När Bitconnect-bluffen bröt ut, devalverade den inte bara BCC utan också många andra kryptovalutor.

Idag är Bitconnect ett stort skämt bland kryptovaluta-communityn och en snabb Google-sökning kommer att ge upp många memes, mestadels med Carlos Matos.

Man kan säga att Bitconnect har blivit ett ännu större skämt än Dogecoin, om än inte avsiktligt.

Mer nyligen har Matos vänt sig mot Bitconnect och hävdat att han också förlorat pengar och har känt sig utsatt för bedrägerier tidigare.

Han hävdar att han ursprungligen investerade 26 500 $ och på höjden av Bitconnect framgång, kunde ha tagit 250 000 $, men bestämde sig inte för att ta ut förrän det var för sent.

Men tyvärr kommer historien om Bitconnect inte att hindra fler människor från att förlora sina livsparande genom att investera i falska kryptovalutor.

Idag fortsätter kryptovalutansbedrägeriet OneCoin starkt och har förmodligen förvärvat mer än 4 miljarder euro.

Det enda sättet att övervinna sådana bedrägerier är att lära människor mer om hur man upptäcker dem och hur kryptovaluta fungerar.

Det största problemet med kryptovaluta är dess egen framgång. Människor hör om de enorma vinster som vissa människor har förvärvat och tror att det är möjligt för alla.

Tyvärr är detta helt enkelt inte sant.

Många människor som fick sin förmögenhet att handla kryptovaluta hade tur och kom in i en bra sak mycket tidigt.

För majoriteten av människor är detta helt enkelt inte möjligt, och de bör istället sträva efter att göra hållbara vinster över tiden.

Bedrägeriet fortsätter …

Stängningen av Bitconnect slutade inte omedelbart bluffen. Liksom många andra bedrägerier ändrade skaparna helt enkelt namnet.

En av reinkarnationerna av Bitconnect var BitConnectX och precis som sin föregångare är det ett tydligt Ponzi / pyramidschema.

Det är mycket troligt att oavsett hur många gånger sådana bedrägerier stängs av, kommer en annan alltid att dyka upp på sin plats.

Hur kan jag skydda mig från sådana bedrägerier?

bitconnect-bluff

För många, pyramidscheman är inte uppenbara förrän de faller sönder, men det finns saker du kan se upp för när du är misstänksam mot en bluff.

Först och främst, lita aldrig på någon som garanterar dig avkastning! Någonsin! I handel är detta helt enkelt inte något du kan lova.

Det är alltid möjligt att förlora allt du investerar eller åtminstone göra förluster någon gång.

För det andra måste människor komma över idén att tjäna ton pengar med kryptovaluta, som nämnts ovan.

För att verkligen tjäna pengar på handel med kryptovaluta, du måste ha en plan, precis som du skulle göra med andra instrument som kan bytas ut.

Det fanns också ett antal andra saker om Bitconnect som höjde röda flaggor.

En av de första var att det fanns inget omedelbart alternativ att ta ut dina pengar.

Majoriteten av människor som investerade i Bitconnect måste vänta mer än 100 dagar för att se sina vinster. Att låsa din kryptovaluta så här är mycket riskabelt.

En annan viktig lärdom från Bitconnect är att var försiktig med handel med bots. Även om Bitconnect hade en, är de kända för att antingen vara massiva bedrägerier eller göra stora fel.

Du bör också se till att du lyssnar på inflytelserika individer i kryptovalutasamhället.

De har sett allt och kan vanligtvis upptäcka en bluff med lätthet, ofta från början som många gjorde med Bitconnect.

Du bör också kunna ta reda på vem som står bakom kryptovalutan. Till exempel vet alla att Vitalik Buterin är skaparen av Ethereum.

Vanligtvis, de som ordnar bedrägerier vill hålla sin identitet dold.

Vidare bör du kunna undersöka hur en kryptovaluta fungerar. Med Bitconnect var det inte möjligt eftersom det var inget vitt papper.

När saker verkar för bra för att vara sanna är de vanligtvis

Bitconnect är ett bra exempel på något som är helt enkelt för bra för att vara sant. Inte bara var de en kryptovaluta, utan de var också ett utbyte.

Tänk på det; lånar du ut dina mynt och i gengäld använder de medlen för att handla med en bot och du får ränta i gengäld? Det finns så många röda flaggor i den typen av affärsplan.

Att tjäna pengar kräver sällan nollansträngning.

Nyckelord

Om du kommer ihåg något från den här artikeln, gör det till dessa viktiga punkter.

  • Bitconnect-bluff var en av de största kryptokurverna. Den primära komponenten i deras bluff var deras falska handelsbot som garanterade avkastning.
  • På höjden av bedrägeriet i december 2017 hade de tjänat 3 miljarder dollar. De hade också blivit en av de 20 bästa kryptovalutorna i världen.
  • När bedrägeriet bröt ut förlorade Bitconnect 95% av sitt värde på några dagar. I skrivande stund är det det största priset som någonsin skett i kryptovaluta.
  • Genom att studera Bitconnect-bluff kan vi upptäcka andra bedrägerier. Det fanns ett antal signaler från början.

Lär dig att handla kryptovalutor med vår kurs för kryptovalutahandel

Vill du lära dig mer om andra kryptovalutor och hur du handlar dem? Registrera dig sedan på vår kurs för kryptovalutahandel!

Om du gillade att läsa The Bitconnect Scam: The Biggest Price Plunge In Crypto History från Handelsutbildning, snälla ge det en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map