Hur skiljer sig kryptovalutahandel från aktiehandel?

Handel med kryptovaluta är ett relativt nytt investeringskoncept och det är lätt att förstå det baserat på hur det jämförs med äldre investeringsformer som aktiehandel.

Genom att förstå likheterna och skillnaderna mellan de två kan vi handla dem mer effektivt.

Både kryptovalutahandel och aktiehandel är till stor del beroende av efterfrågan och idén bakom dem spelar en stor roll för hur populär de är bland investerare.

Handel med kryptovaluta kan jämföras nära med öreaktier eller AIM-aktier, främst på grund av att det finns mycket volatilitet och spekulation.

Handel med kryptovaluta är mer volatil

kryptovalutahandel är mer flyktig, man på en ö

Vissa kan se volatiliteten som en negativ, men det kan också ses som en av de främsta anledningarna till att handlare är intresserade.

Stora svängningar på marknaden kan innebära en möjlighet att komma in och ut ur marknaden.

Vissa handlare, särskilt de som fokuserar på kortvarig handel, kan komma in och ut ur sina positioner ganska snabbt och sluta ta små vinster varje gång.

På lång sikt kan dessa små belopp ge upphov till mycket mer betydande vinster.

Det finns dock några stora skillnader mellan de två marknaderna. Även om de båda är flyktiga står kryptokurrency fortfarande för att vara mycket mer instabil än aktiemarknaden.

Detta beror på stora svängningar i utbud och efterfrågan och andra externa faktorer som tryck från tillsynsorgan.

Titta bara på de historiska priserna på Bitcoin från 2009-2020. Under tio år har Bitcoin stigit från $ 0,00 som lägst till $ 19,343,04 som högst.

Kryptovalutamarknader anses också vara lättare att manipulera av sina investerare än vad det är med aktiemarknaden, vilket leder oss vidare till nästa punkt ….

Se även: 7 skäl till varför investering inte är en bra idé

Insiderhandel på steroider

Ja, insiderhandel finns i både aktier och kryptovaluta.

Insiderhandel eller insiderhandel är där människor handlar lager med konfidentiell information till deras fördel och är helt olagligt.

Eftersom kryptovaluta inte är ordentligt eller alls reglerad kan insiderhandel äga rum i mycket större skala eftersom det inte finns någon som stoppar den..

Med lager finns det lämpliga lagar och förordningar på plats och även om de inte alltid fungerar så effektivt som de borde, fungerar de avskräckande mot sådant beteende.

Detta innebär också att kryptovaluta är mer utsatt för pump- och dumpningssystem.

Pump- och dumpningsscheman är där människor försöker höja priset på en aktie eller kryptovaluta genom rekommendationer baserade på falska, vilseledande eller kraftigt överdrivna uttalanden.

Förövarna av detta system, som redan har en etablerad position i företagets aktie, säljer sina positioner efter att hype har lett till en högre aktiekurs.

Denna praxis är olaglig och kan leda till höga böter.

För att göra saker värre samlas information sällan in på sådana människor, så det blir mycket svårare att spåra dem och straffa dem.

Förordningen måste komma ikapp kryptovaluta. Det kan ta flera år att hända.

Värdet på kryptovaluta är fortfarande obestämt

värdet av kryptovaluta, stege till himmel

När du köper aktier köper du in ett företag och värdet som du köper baseras på värdet på företaget och de tjänster de tillhandahåller.

Aktier handlas börs och har tillgångsinnehav och genererar intäkter. Å andra sidan har kryptovalutor ett värde som skapas genom löften om vad de hoppas uppnå och på tanken att de en dag kan accepteras av massorna.

Många kritiker, som Donald Trump, säger att kryptovalutans värde är baserat på ”tunn luft”.

Kryptovalutor kan också öka i värde av skäl som kan vara ganska ovanliga. Till exempel uppfanns Dogecoin som ett skämt med ursprung i populär meme med samma namn.

Som sagt, Ethereum och liknande kryptovalutor som fokuserar på dApps och smarta kontrakt kan ha mer värde eftersom det är lättare att se hur de redan kan användas.

Introduktionen av en ny kryptovaluta kan också snabbt krascha marknaden för en annan på några minuter trots dess idéskillnad. Sådana drastiska effekter upplevs inte ofta på aktiemarknaden.

Sedan 2014 utfärdade US Internal Revenue Service (IRS) att kryptovaluta skulle ses som förvärvade tillgångar vilket gör dem skattepliktiga.

Anonymitetsklausulen vid användning av kryptovaluta gör det dock till en svår regel att följa upp. Att säga att det naturligtvis alltid rekommenderas att betala skatt innan du fastnar!

När du betalar för varor med kryptovaluta tillkommer skatt. Ungefär samma som aktieskatten kommer att bero på kapitalvinster.

Människor läser också: De 7 dumaste misstagen du kan göra när du investerar

Handel med kryptovaluta är ungefär som valutahandel

kryptovalutahandel, handelsplattform

Det är detsamma i den meningen att kryptovaluta ofta kan handlas mot en annan valuta eller kryptovaluta.

Du kan också använda hävstångseffekter för dina affärer, det är där du effektivt lånar från din mäklare för att inta en större position.

Men kom ihåg att du måste betala tillbaka din mäklare för det lånade beloppet, även om din handel misslyckas och att använda hävstång kan vara mycket riskabelt..

En annan likhet är att kryptovaluta kräver mindre startpengar än aktiehandel.

Kryptovaluta och valutor är uppdelade i mycket mindre valörer än aktier vilket gör dem mycket billigare att handla och möjliggör mer kontroll över hur mycket du vill handla.

Handel Utbildning erbjuder en gratis kurs i forex handel! Klick här för att ta reda på mer!

Tillgänglighet

Lager är begränsade till handelstider beroende på var företaget är baserat. Om du till exempel ville handla amerikanska aktier kunde du bara handla när New York Stock Exchange är öppen.

Kryptovalutor, vars natur är decentraliserad, har inte den här frågan och kan handlas när som helst på dagen sju dagar i veckan, var du än är baserad.

Men med aktier har du mycket mer val än med kryptovaluta. Några av de bästa mäklarna erbjuder tusentals aktier att handla.

Även om det finns tusentals kryptovalutor att handla är de allra flesta inte lika pålitliga som aktierna.

Aktier och kryptovaluta kan handlas som CFD

aktier och kryptovalutahandel

Det finns många alternativ för att handla kryptovaluta där ute, med kryptovalutautbyten som är mycket populära.

Men utbyte av kryptovalutor är mycket riskabelt att handla med eftersom de är sårbara för hacking.

Kanske är ett av de mest kända fallen när Mt. Gox hackades och förlorade cirka 850 000 Bitcoins, vilket var ungefär 6% av den cirkulerande valutan vid den tiden.

Inget av offren för denna attack såg några av deras Bitcoins återvände och Mt. Gox ansökte om konkurs strax efter.

Vad som gör det värre är att på grund av hur blockkedjor fungerar kan du inte bara returnera någons stulna kryptovaluta.

När det gäller Ethereum, efter en stor hacka ägde rum Vitalik Buterin och hans team bestämde sig för att hårdgaffla Ethereum blockchain för att effektivt vrida tillbaka klockan och returnera det som stulits.

Händelsen ledde till skapandet av Ethereum Classic som använder den äldre blockchain där hacket fortfarande hade ägt rum.

CFD är ett mycket säkrare sätt att handla kryptovalutor eftersom du aldrig äger den underliggande tillgången.

Istället äger du ett avtal med mäklaren om att köpa och sälja marknadsinstrumentet till ett visst pris, vilket tar bort risken för att de blir stulna.

Dessutom, med CFD-handel, om en sådan händelse inträffade, kommer din mäklare också att täcka dig för förluster och kompensera dig.

Slutsats

Den som planerar att investera i kryptovaluta gör det på egen risk som med alla investeringar, uppriktigt sagt samma som alla andra investeringar.

Här är några punkter att tänka på innan du investerar i antingen aktier eller kryptovaluta:

  1. Sök råd från dem som har erfarenhet (positiv erfarenhet);
  2. Långsiktiga investeringar ger ofta bättre resultat än kortsiktiga.
  3. Investera bara om du förstår det (forskning, forskning och undersök mer!);
  4. Investera bara med extra pengar (invester inte med pengar för räkningar eller hyra, det här är ett stort nej);
  5. Lägg inte alla dina ägg i en korg (även om du tycker att det är säkert en av nycklarna till framgångsrika investeringar kan vara att diversifiera).

Nyckelord

  • Handel med kryptovaluta är mer flyktig. Volatilitet kan vara bra eller dåligt. Hur som helst representerar det fler handelsmöjligheter.
  • Båda har förekomster av insider handel. Men för kryptokurrency har den potentialen att vara mycket värre och inte alls reglerad.
  • Kryptovaluta är billigare och mer tillgängligt för handel. Aktier kan bara handlas vid vissa tider och kräver mer kapital för att börja handla.
  • Det är säkrare att handla kryptovaluta som en CFD via en mäklare. På det här sättet riskerar du inte att förlora kapital om ett kryptovalutautbyte hackas.

Om du gillade att läsa den här artikeln från Handel Utbildning, snälla ge det en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner