Satoshi Nakamoto: Vad vet vi om honom?

Tio år senare och Satoshi Nakamotos identitet är fortfarande ett fullständigt mysterium och vi kan fortfarande inte skapa en fullständig bild av vem han kan vara.

Allt vi vet om honom kommer från Bitcoin vitt papper, forum och e-postmeddelanden, varav mycket fortfarande kan ses online. Ingen han arbetade med träffade honom personligen.

Nakamoto försvann 2011 och slutade publicera på forum och skriva e-post och inget mer hördes från honom.

Men spelar Satoshi Nakamotos identitet någon roll?

Ja, Nakamoto är uppskattas ha 1 miljon bitcoins, vilket är ganska mycket, speciellt när man tänker på att det bara någonsin kommer att vara 21 miljoner i omlopp.

I skrivande stund skulle detta göra Satoshi Nakamotos nettovärde för 2019 cirka 10,5 miljarder dollar.

Vad mer, om Nakamoto plötsligt sålde hela sitt utbud, kan värdet på Bitcoin sjunka till ett otroligt lågt.

Det är därför Bitcoin har anklagats för att vara ett Ponzi-system eftersom skaparen och grundaren äger en så betydande andel.

Det bör dock nämnas att denna Bitcoin hittills inte har flyttat sedan Nakamoto försvann.

Så vad vet vi om Satoshi Nakamotos identitet?

Satoshi Nakamoto slutförde aldrig Bitcoin

satoshi nakamoto och bitcoin

Det tros av vissa experter att Bitcoin var aldrig riktigt klar och kan ha släppts för tidigt.

De hävdar att Bitcoin-vitboken och mycket av Nakamotos skrivning online ger intrycket att Bitcoin var ett experiment eller en prototyp till en bättre version.

Detta stöds också av det faktum att Nakamoto gjorde fortfarande många ändringar i Bitcoin och föreslog många andra efter Bitcoins lansering.

Nakamoto gjort många ändringar i källkoden själv och gav sällan en anledning varför enligt källor som arbetade nära honom, vilket inte hjälper till att avslöja honom.

Kanske är det sista beviset på att Nakamoto aldrig avslutat Bitcoin är att det aldrig skulle användas av så många människor och att det kämpar med skalning.

Det är mycket möjligt att det som en prototyp bara skulle testas bland en liten grupp människor.

Bitcoin split

Efter Nakamotos försvinnande började frakturer i Bitcoin-samhället dyka upp när samhället försökte övervinna problem med nätverket relaterat till hastighet, säkerhet och den fruktade frågan om skalning.

De två primära faktorerna som ledde till meningsskiljaktigheter om hur Bitcoin skulle fortsätta utan Nakamoto var SegWitx2 (Segregated Witness) och Lightning Network.

När Bitcoin förändrades argumenterade folk om det verkligen fortfarande var Bitcoin eftersom det hade förändrats så mycket från den ursprungliga visionen från Nakamoto.

Detta ledde till att Bitcoin delades i Bitcoin och Bitcoin Cash, som hade block åtta gånger större. På så sätt kan Bitcoin Cash behandla fler transaktioner i ett block, vilket påskyndar transaktionstiderna.

Detta var något Nakamoto nämnde flera gånger tidigare som ett livskraftigt sätt att fortsätta skala Bitcoin.

Bitcoin Cashs framgång var tillräckligt stor för att till och med konvertera Roger Ver, ofta kallad Bitcoin Jesus, för att engagera sig och han är nu en av de främsta ansiktena i Bitcoin Cashs marknadsföring.

Hittills har förändringen fungerat. Bitcoin Cash kan nu bearbeta 61 transaktioner per sekund, vilket är betydligt snabbare än Bitcoins 7. Men människor har citerat oro över Bitcoin Cashs säkerhet.

Förändringarna slutade inte där. Bitcoin Cash, som Bitcoin innan det, fortsatte att förändra och anta funktioner som smarta kontrakt.

Kritiker var missnöjda med detta och sa igen att Bitcoin Cash hade förändrats för mycket. Detta ledde sedan till en ytterligare splittring och skapandet av Bitcoin SV (Satoshi Vision).

Vad vet vi om Nakamotos identitet?

satoshi nalamoto identitet

Nakamoto hävdade att han var från Japan och föddes den 5 april 1975, vilket skulle göra honom 44 år gammal från och med 2019.

Trots det japanska namnet tror många att han hade en annan bakgrund på grund av hans perfekta engelska och att inget av hans dokument, inklusive vitboken, var skrivna på japanska.

En annan teori är att han var möjligen japansk amerikansk som förmodligen antogs av Hal Finney, en av de första individerna som är involverade i Bitcoin.

Vissa har noterat det Nakamoto använde ibland brittisk engelska och att detta kan betyda att han var från ett samväldsland.

Han använde till och med brittiska fraser som ”blodigt hårt”, som många såg som en indikation på att han inte var amerikansk.

Man tror också att hans bakgrund måste ha kommit från cypherpunk rörelse som var mycket involverad i begrepp relaterade till integritet.

Vidare till det, de flesta tror det Satoshi Nakamoto var en pseudonym, vilket skulle passa in i idén att han härstammar från cypherpunks-rörelsen.

Några har föreslagit att namnet Satoshi Nakamoto kommer från företagen Samsung, Toshiba, Nakamichi och Motorola.

Använda de första delarna av Samsung och Toshiba du kan göra Satoshi, och med de första delarna av NakaMichi och Motorola, du kan göra Nakamoto.

Nakamoto använde också anonyma e-posttjänster och använde Tor för att registrera domänen Bitcoin.org, och betonade vidare det faktum att sekretess var mycket viktigt för honom.

Varför försvann Satoshi Nakamoto?

Detta kan ha något att göra med Nakamotos natur som eventuellt kommer från cypherpunks-rörelsen som var mycket intresserade av integritet på Internet och det kan helt enkelt vara så att Nakamoto ville leva ett privat liv.

i alla fall, vissa tror det Nakamoto försvann avsiktligt för att göra Bitcoin mer decentraliserat.

Genom att ta bort sig själv tog han bort den centrala enhet som de flesta relaterade till när det fanns frågor som måste hanteras. Han kunde låta Bitcoin bli sin egen sak utvecklat av folket.

En mindre smickrande hypotes är dock att han ville behålla sin integritet och såg Bitcoin ta fart och effektivt sprang med sina 1 miljon Bitcoins.

Se även: 5 personer som blev miljonärer från Bitcoin

Vem är Satoshi Nakamoto? De fyra bästa möjliga identiteterna

Det finns flera möjliga identiteter för Satoshi Nakamoto. Ingen av dem kan dock bevisas.

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

Dorian är det en japansk-amerikansk vars födelse är Satoshi Nakamoto och som arbetade med den amerikanska regeringen som systemingenjör på klassificerade försvarsprojekt och utbildades också som fysiker.

Men Dorian förnekar aggressivt att han är det Nakamoto och hävdar att han aldrig har hört talas om Bitcoin förrän han blev ifrågasatt om att vara uppfinnaren.

Intressant dock, Dorian bodde cirka 2,5 km från Hal Finney som var starkt involverad i skapandet av Bitcoin.

Som sagt, det är det allmänt trodde att DorianNamnet är rent en slump eller att han kanske var en patsy, brukade distrahera uppmärksamheten från den verkliga Nakamoto.

Dorian har inte heller någon bakgrund i cypherpunk-rörelsen.

Hal Finney

hal finney

Hal Finney var en kryptograf som arbetade med en tidig prototyp av en kryptovaluta. han var inblandad i cypherpunk-rörelsen och var mycket intresserad av Bitcoin från början.

Han blev starkt involverad i Nakamoto när han skapade Bitcoin och var kanske en av de största bidragsgivarna till det, förutom Nakamoto han själv.

Finney var till och med den första mottagaren av den första Bitcoin i en transaktion från Nakamoto efter att nätverket gick live.

2009 diagnostiserades Finney med amyotrof lateral skleros, vanligtvis kallad ALS eller Lou Gehrigs sjukdom.

Sedan 2014 dog Finney. Vissa människor tror att Finneys död och försämrad hälsa kan kopplas till NakamotoFörsvinnande.

Det finns också en teori om att Nakamoto var Nick Szabo, men Finney gjorde allt kodningsarbete. Det bör dock nämnas att Finney skrev i C och Bitcoin kodades i C++.

Det är också möjligt att namnet Satoshi Nakamoto valdes eftersom Dorian Nakamoto bodde i närheten och om någon letade efter honom skulle de hitta Dorian, inte Finney.

Craig Steven Wright påstår sig vara Satoshi Nakamoto

Craig Steven Wright

Ursprungligen Wired och Gizmodo överträffade Craig Steven Wright som Nakamoto och han förnekade det ursprungligen. Men inom några månader hävdade han att det var han.

Tron är det Wright skapade Bitcoin med datorforensikanalytiker David Kleiman, men kritiker har påpekat att detta fält inte har något att göra med kryptovaluta.

Intressant är att man tror att Wright äger cirka 1,1 miljoner Bitcoins och vid ett tillfälle antas det ha varit så mycket som 10% av det totala utbudet.

Siffran liknar det som tros ha ägs av Nakamoto. Men det belopp som Wright äger antas ha kommit från gruvföretaget som han delägde med Kleiman.

Wright är också australiensiskt och som nämnts ovan var Nakamoto känd för att ibland använda brittisk engelska när han skrev. Australisk engelska innehåller brittiska och amerikanska element, vilket kan förklara detta.

I en intervju med BBC sa Wright att han dock kunde bevisa att han var Nakamoto, han har inte kunnat framlägga några bevis för att stödja detta eftersom.

Wrights påstående att han var Nakamoto ansågs tidigare vara en bluff men från och med 2019, Wright har försökt patentera Bitcoin i sitt namn i USA och är stämma folk för förtal i Storbritannien som hävdar att han inte är det Nakamoto.

Wright är också nu involverat i Bitcoin SV-projektet.

Nick Szabo

Nick Szabo

Szabo är datavetare, jurist, kryptograf och känd för att skapa konceptet smarta kontrakt.

Runt den tidpunkt då Bitcoin utvecklades, Szabo arbetade med ett mycket liknande projekt som heter BitGold och publicerade till och med en artikel om BitGold en vecka innan Bitcoin gick i drift 2009.

BitGold är ett mycket liknande projekt som Bitcoin. Här är bara några av likheterna:

 • Använd en Proof of Work-algoritm;
 • Peer to peer elektroniskt system;
 • Kräver ingen tredje part;
 • Konsensus krävs innan nästa block kan startas;
 • Kryptografiska pussel måste lösas för att ta emot mynt;
 • Nya mynt är tidsstämplade.

Det är också väldigt intressant att av alla projekt som nämndes i Nakamotos vitbok nämndes inte BitGold trots alla stora likheter.

Szabo är också en välkänd användare av pseudonymer och hans initialer N S är desamma. Det kan vara möjligt att han ville välja en pseudonym som liknar sin egen.

i alla fall, Nick Szabo är inte känt för att kunna skriva i C++, Bitcoins kodningsspråk.

Trots detta, vissa tror det Szabo kan ha varit hjärnan bakom idén, och han arbetade med någon annan, potentiellt Hal Finney som kodade den.

Genom att använda stylometri, som är studien av hur människor formulerar skriftspråk, likheter i hur Nakamoto och Szabo skriva och använda engelska har hittats.

Några av likheterna inkluderar:

 • Att sätta två mellanslag i början av en mening;
 • Börja meningar med “Det bör noteras”;
 • ”A level of” följt av ett substantiv;
 • Använd frasen ”naturligtvis” utan att isolera kommatecken.
 • Uttrycket “kan karaktäriseras”;
 • ”Tidsstämpel” används som verb.

Det bör dock sägas att någon kan ha imiterat hans skrivstil.

Det kan till och med vara möjligt att Satoshi Nakamoto rippade bort mycket av Nick Szabos arbete, varför skrivstil är likartad och varför ett sådant liknande projekt inte nämndes i vitboken.

Szabo är också en av de enda personer som kommunicerade med Nakamoto att inte ha släppt sina e-postmeddelanden och vissa har noterat att hans närvaro på nätet nästan försvann när Bitcoin släpptes.

John McAfee hävdar att han känner till Nakamotos identitet

John McAfee är den kontroversiella figuren bakom McAfee-säkerhetsföretaget.

han har varit mycket högljudd på Twitter genom att hävda att han vet den verkliga identiteten för Nakamoto, säger faktiskt att om inte Nakamoto avslöjar sin identitet kommer McAfee att göra det.

McAfee tror Satoshi Nakamoto är en samling människor, i alla fall, författaren till Bitcoin-vitboken skrevs av en man som bor i USA.

Han säger också att det är viktigt att veta vem Nakamoto är eftersom människor som Craig Wright falskt kan hävda att det är han och detta kan vara farligt.

I hans tweets, McAfee har också tycktes föreslå att teamet bakom Bitcoin var indier i ett e-postmeddelande som han laddade upp när han kommunicerade med någon som påstod sig vara Nakamoto.

Men många tror inte att McAfee vet vem Nakamoto är och att han bara gillar uppmärksamheten.

En grupp av människor

satoshi nakamoto är en grupp människor

Det är mycket möjligt att Satoshi Nakamoto inte bara var en person utan en grupp människor. Faktum är att vissa har hävdat att kodningsarbetet på Bitcoin var så bra att det sannolikt inte gjordes av bara en person.

Detta kan också förklara varför hans användning av engelska ibland svänger från USA till Storbritannien.

Kan Satoshi Nakamoto dö?

Det är mycket möjligt att Nakamoto helt enkelt dog och det är därför han försvann.

Detta är möjligt under två omständigheter; först när det gäller Hal Finney och potentiellt när det gäller Dave Kleiman som arbetade tillsammans med Craig Wright och dog 2013.

Behöver vi verkligen veta Nakamotos identitet?

Människor, som John McAfee, tror att världen borde veta vem han är, och han kan ha en bra poäng när det gäller människor som låtsas vara Nakamoto.

Det kan också vara viktigt att ta reda på vem Nakamoto är för att hindra dem från att ladda ner de 1 miljon Bitcoins de har och sänka Bitcoin-priser..

Fallet kan vara att om en sådan händelse inträffar, kommer det bara att göra det mer relevant att ta reda på vem de är.

Men om Nakamotos identitet avslöjades, det kan finnas hot i hans liv eller han kan utsättas för gripande av skattemyndigheter eller andra organisationer på grund av brott som har ägt rum såsom köp av olagliga föremål på Internet med Bitcoin.

Nyckelord

Om du kommer ihåg något från den här artikeln, gör det till dessa viktiga punkter.

 • Satoshi Nakamoto äger cirka 1 miljon Bitcoins. Om denna Bitcoin såldes skulle den förstöra priset.
 • Flera individer kan vara Nakamoto. Ingen av dessa kan bevisas hittills.
 • Bitcoin Cash och Bitcoin SV splittrade av Bitcoin för att hålla sig i linje med NakamotoIdéer. Vikten av detta är diskutabel.
 • Det är mycket troligt att Satoshi Nakamoto var en grupp människor. Detta kan förklara några saker om hans personlighet.

Om du gillade att läsa den här artikeln från Handelsutbildning, snälla ge det en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner