Vad är Zcash? En omfattande guide till en ny generation av sekretessmynt

Idag kommer vi att prata om Zcash – en ny generation av kryptovaluta som använder kryptografi för att ge användarna bättre integritet jämfört med andra kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum.

Vi presenterar Zcash

Zcash är en decentraliserad, peer-to-peer-kryptovaluta, skapad som en gaffel av Bitcoin. Precis som Bitcoin har den också en gräns på 21 miljoner mynt. Det är dock där den gemensamma grunden slutar.

Vad som är annorlunda med Zcash är att det erbjuder fullständig integritet för sina användare, uppnås genom användning av innovativ kryptografi. Låt oss titta närmare på kryptovalutan och dess funktioner.

Som nämnts tidigare började Zcash som en gaffel i Bitcoin-blockchain redan i oktober 2016. I början kallades det Zerocoin-protokollet innan bytt namn till Zerocash-system och sedan slutligen förvandlas till Zcash.

Drivkraften bakom projektet är Zooko Wilcox som är en anmärkningsvärd figur i finanssamhället med över 20 års erfarenhet av öppna och decentraliserade system, samt kryptografi, informationssäkerhet och startups.

Här är vad han säger om sitt projekt, Zcash:

”Zcash är en annan blockchain och kryptografiska pengar som tillåter privat utbyte (och i stort sett privat information) i en öppen blockchain. Detta gör det möjligt för organisationer, köpare och nya applikationer att kontrollera vem som får chansen att se intressepunkterna för sina börser, även när de använder en världsomspännande, auktorisation mindre blockchain. ” – Zooko Wilcox

Integritet

zcash, sekretessmynt

Låt oss prata om integritet, som är kärnidén bakom Zcash.

I Zcash har du valet mellan två typer av transaktioner.

Du har antingen möjlighet att göra den normala transparenta transaktionen eller så kan du välja den skyddade privata transaktionen, tillhandahållen av Zcash.

Låt oss ge dig ett exempel.

Låt oss anta att du vill skicka 10 Zec till din vän. (Zec = Zcash).

Om mottagaren är bra med att hålla transaktionen transparent och öppen för resten av världen att se, kan du bara skicka Zec till hans transparenta adress.

Men om mottagaren vill ha integritet och inte vill att informationen i transaktionen ska vara öppen för allmänheten kan han få pengarna skickade till sin skyddade adress, även kallad “z-addr”.

Om båda parter vill förbli privata och inte vill att deras transaktionsinformation ska vara öppen för allmänheten, kan de använda sina skyddade adresser för att interagera med varandra och kommer att ha alla detaljer i transaktionen förvarade för allmänheten. Detta inkluderar identiteten på båda siffrorna och, som nämnts, detaljerna i själva transaktionen.

Anledningen till att Zcash uppnår en så hög grad av integritet är användningen av zk-SNARKS eller Nollkännedom.

Det är fördelaktigt att påpeka att andra kryptovalutor som ger anonymitet, till exempel Monero, är beroende av privata nycklar, byggda med alfanumeriska tecken. I det här fallet måste avsändaren ges adressen, som i grunden är ens identitet i kryptosfären, för att underlätta överföringen.

Med tillräckligt med transaktioner som ackumulerats över tiden kan användarens allmänna adress länkas till dessa transaktioner, vilket gör det lättare för förfrågare att identifiera adressinnehavaren.

Om exempelvis en säljare kan spåra en köpares tidigare transaktioner baserat på den allmänna adress som säljaren har, kan detta potentiellt orsaka problem. Säljaren kan avvisa betalning från köparen om hans tro inte överensstämmer med den avslöjade köphistoriken.

Här kommer skillnaden mellan resten av mynten och ZCash.

Nollkunskapssäker gör ZCash-transaktioner spårbara i sin blockchain genom att dölja adresserna för båda användarna och beloppet som är involverat i en transaktion.

Adresserna för båda parter, registrerade på blockchain, är sköldar och inte den faktiska användarens betalningsadress. Det betyder att det är omöjligt att spåra några medel till varken avsändaren eller mottagaren.

Detta skiljer sig ganska mycket från Bitcoin eller någon annan kryptovaluta som visar hur mycket som har överförts från en parts faktiska adress till en annan.

Nollkunskapssäkerhet ger höga nivåer av dunkel, särskilt när en part som är inblandad i den transaktionen inte är särskilt angelägen om att veta den andra partens identitet. Detta innebär att betalningshistorik inte kan bli en anledning att avvisa en myntbetalning.

Vilka är egenskaperna hos ett noll-kunskapssäker?

noll kunskapssäker, zcash

Innan vi går vidare, försök att förklara konceptet med ett noll-kunskapssäker eller noll-kunskapsprotokoll.

I kryptografi är detta i grunden en metod genom vilken en part (kallad bevisaren) kan bevisa för en annan part (kallad verifieraren) att de vet värdet X, utan att faktiskt förmedla någon information, förutom att de vet vad värdet av X är.

Tanken är att bevisa att du har kunskapen om viss information utan att avslöja själva informationen.

Begreppet nollkunskapssäker uppstod på 1980-talet tack vare MIT-forskarnas arbete Shafi Goldwasser, Silvio Micali och Charles Rackoff.

För att en ZKP ska fungera måste vissa krav och parametrar uppfyllas. De inkluderar:

  • Fullständighet: Ett uttalande är sant när en ärlig verifierare kan övertygas om det av en ärlig bevisare.
  • Ljud: Om bevisaren är oärlig är det omöjligt att övertyga verifieraren om uttalandet (genom att ljuga).
  • Nollkunskap: Om påståendet är sant har verifieraren ingen aning om vad påståendet egentligen är.

Låt oss sammanfatta det genom att citera direkt från den officiella webbplatsen för ZCash:

”Zcash är den första utbredda tillämpningen av zk-SNARKs, en ny form av nollkunskapskryptografi. Den starka integritetsgarantin för Zcash härrör från det faktum att avskärmade transaktioner i Zcash kan krypteras helt på blockchain, men ändå verifieras som giltiga enligt nätverkets konsensusregler genom att använda zk-SNARK-bevis.

Förkortningen zk-SNARK står för “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge” och hänvisar till en beviskonstruktion där man kan bevisa besittning av viss information, t.ex. en hemlig nyckel, utan att avslöja den informationen, och utan någon interaktion mellan bevisaren och verifieraren. ”

Hur zk-SNARK skapar en skyddad transaktion?

zk-snarks, zcash

I Bitcoin, till exempel, valideras transaktioner genom att länka avsändar- och mottagaradressen och in- och utgångsvärdena på den offentliga blockchain.

Zcash, å andra sidan, använder zk-SNARKs för att bevisa att villkoren för en giltig transaktion har uppfyllts, utan att avslöja någon väsentlig information om varken adresserna eller de inblandade värdena.

Avsändaren av en avskärmad transaktion kommer med ett bevis som visar att de privata utgiftsnycklarna på inmatningsnoterna med hög sannolikhet är kryptografiskt kopplade till en signatur över hela transaktionen. På detta sätt kan inte transaktionen ändras av en part som inte känner till de privata nycklarna. Inte bara det, men det konstruerade beviset visar ingångsvärdena summan till utgångsvärdena för varje överföring som är skyddad.

Zcash, liksom andra kryptovalutor som antar begreppet anonymitet och skyddade privata transaktioner, kritiseras ofta för att ge en miljö där spårbara transaktioner, relaterade till olaglig aktivitet, kan frodas. Teamet bakom ZCash antog dock inte detta koncept och skapade myntet för cyberbrottslingar som bedriver olagliga transaktioner på det mörka nätet.

Det finns ett antal ganska bra skäl till varför användare vill använda anonyma kryptovalutor, till exempel ZCash. Några av dessa skäl kan vara:

  • Någon med ett kroniskt medicinskt tillstånd som vill köpa piller online helt anonymt.
  • Ett företag som vill skydda sina affärshemligheter eller försörjningskedjan.
  • Ett företag som letar efter juridiska tjänster för privata ärenden, t.ex. konkurs.
  • Om du vill köpa något personligt (som, låt oss säga, sovrumsleksaker) och söka anonymitet av sekretessskäl.

Detta är bara några av exemplen och tillämpningarna av ZCash.

ZEC (valutasymbolen för ZCash) har visat sig vara ganska framgångsrik under de senaste åren och handlade för $ 49,32 i augusti 2019 och med en 24-timmars handelsvolym på $ 188,882,943 $ och en beräknad tillgång på 7,245,181 ZEC, enligt CoinMarketCap.

Som tidigare nämnts, eftersom Zcash är en gaffel av Bitcoin, finns det 21 miljoner mynt maximalt utbud. De förväntas alla brytas fram till 2032. Var fjärde år blir blockbelöningen halverad för att hålla leveransen i schack. Till skillnad från många andra mynt var Zcash inte förminerad eller ICO-finansierad.

Sammanfattning och sista tankar

Låt oss försöka fokusera på de viktigaste aspekterna av Zcoin en sista gång.

Den lanserades 2016 av Wilcox-O’Hearn och är baserad på Zerocoin-protokollet. ZEC är en decentraliserad kryptovaluta med öppen källkod, fokuserad på integritet. Det möjliggör selektiv transparens i transaktioner.

Detta gör det möjligt för Zcash-nätverket att upprätthålla en säker balansbok utan att avslöja parterna eller beloppen.

Transaktionens metadata är krypterade i zk-SNARK som bevisar att ingen är oärlig. Det publicerar inte värden för utgiftsbehörighet och transaktion.

Framtiden ser lovande ut för Zcash. Det finns många områden att utforska när det gäller integritet och anonymitet men experter är överens om att det är ett mynt att se upp för!

Vill du lära dig mer om andra kryptovalutor och hur du handlar med dem?

Registrera dig på vår kurs för kryptovalutahandel!

Om du tyckte om att läsa den här artikeln från Trading Education, var snäll och ge den en del och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner