Varför finns det så många kryptovalutor? [Kryptos historia]

Kryptovalutor och deras underliggande teknik Blockchain är allmänt känd som en av de mest innovativa teknikerna under 2000-talet. Med utgångspunkt från en obskyr och starkt kritiserad bakgrund har tekniken av misstag blivit en kraft att räkna med idag. Många ser kryptovaluta som en lösning på devalveringsproblemet – en stor fråga som konventionella fiatvalutor möter dagligen. Idén att ha en enda globalt acceptabel decentraliserad valuta tilltalade många människor. Den nuvarande situationen för saker i kryptoutrymmet är dock långt ifrån denna förväntan. Kryptovalutor i världen slår idag de totala fiatvalutorna som finns tillgängliga vid cirka 36 krypton till 1 fiat.

Frågan kvarstår då; Varför finns det så många kryptovalutor? 

Innan vi diskuterar denna viktiga fråga, låt oss först och främst ta reda på kryptovalutornas historia.

Varför finns det så många kryptovalutor

Historia av kryptovalutor

Många tillskriver den första kryptovalutan som någonsin gjorts till den anonyma grundaren av Bitcoin Satoshi Nakamoto när han publicerade Bitcoin-vitboken för första gången 2008. Den teoretiska aspekten av kryptovalutor går dock ända tillbaka till början av 1980-talet. Jag föredrar att kalla dem ”Pre-bitcoin era“. Den teoretiska aspekten av kryptovalutor föreslogs först som lösningar på vad som kallades nackdelarna med traditionella fiatpengar. Teorierna designades med både matematiska och datorbaserade principer.

Den första praktiseringen av kryptovaluta utfördes av den amerikanska kryptografen David Chaum. Han utvecklade en algoritm som för närvarande fungerar som grunden för webbaserad kryptering som vi känner den idag. Algoritmen gjorde det möjligt för informationen att lagras på ett säkert och oföränderligt sätt. Vid den tidpunkten överfördes pengar som överfördes på detta sätt som ”blinda pengar”.

Pre-bitcoin era

I slutet av 1980-talet flyttade Chaum med hjälp av några supportrar till Nederländerna där han grundade DigiCash. Till skillnad från dagens krypto var dock DigiCash inte decentraliserat. Enkelt uttryckt var det fortfarande ganska likt centralbankerna. Med detta som en stor fråga och den nederländska centralbanken grät foul stängde DigiCash butik på 90-talet.

Förutom DigiCash växte flera andra virtuella valutor upp ungefär samma tid.

Wei Dai publicerade en vitbok för b-pengar. Vitboken innehöll flera av de funktioner som främjas av dagens kryptor som decentralisering och anonymitet. Tyvärr kom b-pengar aldrig till marknaden.

Nick Szabo, en medarbetare till Chaum designade och distribuerade också krypto som kallas Bit Gold. Krypton använde också blockchain-teknik som dess underliggande teknik. Krypto åtnjöt antagande ett tag, men det används för närvarande inte längre. Andra inkluderar Rysslands WebMoney och e-guld i USA. 

Trots de många försöken att skapa kryptovalutor under ”pre-bitcoin-eran” betraktas Bitcoin för närvarande som den allra första moderna kryptovalutan. Det beror på att den kombinerar flera viktiga funktioner som decentralisering, anonymitet, knapphet, oföränderlig arkivering etc. Många tankeskolor ser det som den enda sanna krypto med många dubbning som “King Crypto”. 

Varför finns det så många kryptovalutor


Bitcoin

Bitcoin som tidigare nämnts beskrevs först i en vitbok publicerad 2008 av Satoshi Nakamoto. Krypton lanserades sedan 2009, med flera andra alternativ som Litecoin följande färg 2010. År 2012 uppmärksammades Bitcoin av flera institutionella kunder som WordPress, Microsoft, Expedia och ett dussin andra. År 2017 blev Bitcoin ännu mer populärt när priset steg till nästan 20 000 dollar.

Regeringar världen över hävdar för närvarande ett stort inflytande på människors medel, vilket resulterar i frågor som devalvering bland flera andra. Många kryptoentusiaster ser kryptoutrymmet som nyckeln till att överföra makten från regeringen tillbaka till den genomsnittliga personen. 

Varför finns det mer än en kryptovaluta?

Eftersom Bitcoin fortfarande är den mest erkända krypto som finns idag, varför finns det så många kryptovalutor, med många fler som dyker upp dagligen? Behöver vi fler kryptovalutor? Kan Bitcoin inte tillgodose de finansiella behoven hos globala befolkningar osv.? Dessa och många fler frågor kommer att besvaras i den här artikeln.

Först och främst, varför finns det så många kryptovalutor? Eller helt enkelt uttryckt Varför finns det mer än en kryptovaluta? Till att börja med är kryptovalutor världen över utformade för att tillhandahålla lösningar på specifika frågor i specifika nischer. Bitcoin, till exempel, utformades för att underlätta smidiga, snabba och enkla peer-to-peer (P2P) -transaktioner. Krypton fungerar också som en stor värdebutik och en form av investering.

Ethereum, å andra sidan, är utformat för att underlätta skapandet och distributionen av smarta kontrakt. Många kryptovalutor som Dash och Electroneum är inriktade på att hjälpa obankrade. Någon annan krypto som Enjin Coin hjälper till att driva ett visst virtuellt ekosystem medan Elastos mål är att driva det nya internet. En annan viktig anledning som ger ett svar på frågan; varför finns det så många kryptovalutor är att krypton bygger på blockchain-teknik. 

För närvarande uppfinns fler användningsfall av blockchain dagligen. Från hälsosektorn till omröstning, ekonomi, logistik, gruvdrift, försörjningskedja etc. Med varje nytt användningsfall bildas en ny blockchain och därefter ny krypto. Ingen enskild blockkedja kan helt fånga in alla potentialer som är inbäddade i denna innovativa teknik. Därav behovet av att flera blockkedjor och deras kryptovalutor fokuseras på en partikelnisch.

Hur många kryptovalutor finns det?

Enligt CoinMarketCap (CMC), det finns exakt 6510 kryptovalutor från och med den 19 augusti 2020. Det här är en ganska stor siffra med nya kryptor som kommer med i listan dagligen. Nedan är en lista över de 10 bästa kryptovalutorna enligt marknadsvärde som finns idag.

 • Bitcoin (BTC) – 218,85 miljarder dollar
 • Ethereum (ETH) – 46,56 miljarder dollar
 • Ripple (XRP) – 13,07 miljarder dollar
 • Tether (USDT) – 10,01 miljarder dollar
 • Chainlink (LINK) – 5,61 miljarder dollar
 • Bitcoin Cash (BCH) – 5,41 miljarder dollar
 • Litecoin (LTC) – 4,08 miljarder dollar
 • Bitcoin SV (BSV) – 3,83 miljarder dollar
 • Cardano (ADA) – 3,4 miljarder dollar
 • Binance Coin (BNB) – 3,3 miljarder dollar

Fördelar och nackdelar

Fördelar 

 • Snabbare transaktionstid- Genom att helt eliminera behovet av mellanhänder kan transaktioner nu genomföras i realtid med krypto. Detta möjliggörs också på grund av blockchain-teknik.
 • Lägre transaktionskostnader – Överföring av medel med krypto hjälper till att drastiskt sänka kostnaderna jämfört med konventionella gränsöverskridande fiatöverföringar.
 • Integritet – Utöver ovanstående fördelar ger kryptovalutor användarna möjlighet att utföra konfidentiella transaktioner. 

Andra viktiga fördelar är att användarna är de enda som kontrollerar sina fonder. Kryptotransaktioner är också oföränderliga, säkra, decentraliserade, inflationssäkra osv.

Nackdelar

Även om kryptovalutor har många fördelar, lider de fortfarande av flera medfödda problem.

 • Skalbarhetsfrågor
 • Cybersäkerhet och stöldrisker
 • flyktighet
 • Fientliga regleringsvillkor

Nästa stora kryptovaluta

Kryptoutrymmet är för närvarande mättat med många potentiellt framgångsrika kryptovalutor. Så att märka en som nästa stora kryptovaluta är inte något som bör göras med levity. Bitcoin står för närvarande som den bästa krypto som finns idag, med alla andra kryptovalutor som vanligtvis kallas alternativa mynt “altcoins”.

Crypto med potential att bli nästa stora kryptovaluta måste ha flera viktiga funktioner på plats. Tyvärr är de flesta av de kryptovalutor som finns idag mindre än ett eller flera av dessa kriterier.

1. Skalbarhet

En stor fråga för de flesta krypto- och blockchain-plattformar är skalbarhet. Nästa stora krypto borde kunna skryta med nästan oändlig skalbarhet. Det vill säga effektivt genomföra cirka flera miljoner transaktioner på bara en sekund. 

2. Decentralisering

För att säkerställa decentralisering bör röstmakten fördelas till intet mindre än 10 000 till 100 000 väljare. För att uppnå detta kan krypten inte använda Proof-of-Work (PoW) konsensusmekanism. Det beror på att PoW kräver poolcentralisering. De får inte heller använda sig av Proof-of-Stake (PoS) eller den delegerade Consensus-Mechanismen (dPoS).

3. Snabba transaktionshastigheter

Jag pratar om att få transaktioner bekräftade på högst 3 sekunder.  

4. Tillåtelsefri och pålitlig 

Nästa stora krypto är en som kommer att vara både pålitlig och tillståndlös. Det vill säga det finns ingen form av centralisering eller tredje parts kontroll i blockchain.  

Dessutom kommer en potentiellt framgångsrik kryptovaluta också att kräva låg energi, lite eller inga avgifter alls, bland flera andra funktioner.

För närvarande verkar Ethereum vara på rätt väg. Cardano (ADA) har också stor potential att bli nästa stora krypto, särskilt med sin efterlängtade Shelley-uppgradering.

Sammanfattningsvis

Även om det är en stenig start är kryptovalutor över hela världen (Bitcoin och Altcoins) här för att stanna. Medan tanken på att ha en enda universell krypto har uttryckt flera gånger, är möjligheten att det någonsin händer ganska tunn. Tänk dig att du bara har en bank som betjänar de ekonomiska behoven hos alla på jorden eller en taxidrift (Uber) som gör detsamma globalt. Det är en nästan omöjlig bedrift. För att erbjuda förstklassiga tjänster är det lämpligt att tjänsteleverantörer lokaliserar och servar en viss nisch.

Vi förväntar oss också fler kryptovalutor inom en snar framtid. Detta beror på att fler blockkedjor kommer att utvecklas och fler kryptovalutor föds när fler användningsfall bildas, designas och tänks ut. Därför är svaret på frågan, varför finns det så många kryptovalutor? Medan Bitcoin förblir den första go-to-krypton, ser vi fram emot en tid då ett altcoin kommer att dominera kryptorummet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map