Bitcoin: Vad är det? En enkel guide för nybörjare

Bitcoin (BTC) är den överlägset mest kända digitala tillgången med den största handelsvolymen.

Bitcoin är både en valuta och en teknik. Kärnan är Bitcoin jämförbara elektroniska pengar med ett uttryckligt mål. Målet är att ersätta den förmedling och det förtroende som centralbankerna har. Det syftar till att ersätta traditionell fiatvaluta och ett innovativt avvecklingslager för bearbetning av transaktioner utan att kräva en tredje part.

För att lära dig mer om Bitcoin och hur du kommer igång med kryptovalutor, kolla in vår nybörjarguideserie.

Nybörjarguide för Bitcoin och kryptovalutor

Bitcoin är decentraliserat

Innan Bitcoin uppfanns, det enda sättet att använda pengar digitalt, var det via en mellanhand, som en bank eller PayPal. Redan då var de använda pengarna fortfarande statligt utfärdad och kontrollerad valuta. Men Bitcoin ändrade allt detta genom att skapa en decentraliserad form av valuta som individer kunde handla direkt utan behov av en mellanhand. Istället för att lita på en centralbank för att behandla transaktioner, skulle vi lita på ett protokoll som drivs av olika individer över hela världen.

Varje Bitcoin-transaktion valideras och bekräftas av hela Bitcoin-nätverket. Det finns ingen enda felpunkt, så systemet är praktiskt taget omöjligt att stänga av, manipulera eller kontrollera.

Huvudfunktioner i Bitcoin

 • Decentraliserad kontroll: Det finns ingen myndighet som kontrollerar Bitcoin. Alla transaktioner är synliga på en offentlig huvudbok som kallas blockchain.
 • Bitcoin är en värdebutik: Du kan använda Bitcoin för att köpa varor och tjänster.
 • säkerhet: Bitcoin har aldrig hackats.
 • Öppen källa: Bitcoin-källkoden är allmänt tillgänglig och community-medlemmar kan uppdatera den.
 • offentlig: Alla transaktioner är synliga i Bitcoin blockchain.
 • Pseudonym: Du kan använda en pseudonym identitet för att göra Bitcoin-transaktioner. Det är inte riktigt anonymt eftersom transaktionsadresserna är synliga i den offentliga kedjan.
 • Begränsat utbud: Bitcoin har ett begränsat och förutsägbart utbud.

Hur fungerar Bitcoin-transaktioner? Hur tjänar du Bitcoin?

Bitcoin-nätverket är i huvudsak ett decentraliserad offentlig huvudbok som förlitar sig på den kombinerade datorkraften i samhället. Bitcoin fungerar enligt följande:

 • Bitcoin-transaktioner är obekräftade tills de uppdateras i bitcoin-transaktionsboken. Detta kallas blockchain. Det här är en decentraliserad offentlig redovisning, dvs alla kan uppdatera det och ingen person kontrollerar denna huvudbok.
 • Människor kan hjälpa till att uppdatera denna huvudbok med hjälp av specialdatorer. Datorerna genererar slumptal. Målet är att generera rätt svar på det matematiska problemet som genereras av systemet.
 • Datorn som gissar lösningen får bestämma vilken av de väntande bitcoin-transaktionerna som ska grupperas i en blockera.
 • Blocket och svaret på det matematiska problemet är skickas till bitcoin-nätverket. Detta är ett nätverk av datorer.
 • Bitcoin-nätverket kontrollerar om svaret är korrekt. Om det är så kommer de att uppdatera sina kopior av bitcoin-transaktionsbok med blocket du skapade. Processen upprepas sedan. Därav namnet “Blockchain“.
 • Datorn som gissade rätt nummer får tilldelning av Bitcoins och transaktionsavgifterna för transaktionerna i blocket.

Denna process kallas brytning. Detta beror på att du mina (tjäna) Bitcoins genom att hjälpa till att uppdatera bitcoin-transaktionsboken.

Bitcoin gruvgårdBitcoin gruvgård

Var hålls Bitcoins?

Bitcoinägare lagrar sina mynt med plånböcker. Du har faktiskt inte dina Bitcoins, utan du har en privat nyckel som låter dig komma åt din Bitcoin-adress, dvs din offentlig nyckel.

Klicka här för att lära dig mer om privata nycklar och offentliga nycklar.

Plånböcker kan finnas i flera huvudformer:

 • Hårdvaruplånböcker: Fysiska offlineenheter som lagrar dina privata nycklar. Klicka här för våra plånboksrecensioner och handledning.
 • Mobilplånböcker: Dessa är mobiltelefonapplikationer, t.ex. Enjin-plånboken. Klicka här för en recension av Enjin-plånboken.
 • Online plånböcker: Kör på en molnserver och kan nås av flera datorer. De vanligaste online-plånböckerna är utbyte av kryptovalutor. Kolla in vår recension av de bästa börserna.
 • Pappersplånböcker: En utskrift som innehåller dina offentliga och privata nycklar. Även om det är det mest rudimentära är det den säkraste metoden för att hålla dina kryptovalutor säkra.
 • Skrivbordsplånböcker: De laddas ner och installeras på din dator.

Vem är Satoshi Nakamoto

Det är uppfinningen av en “Satoshi Nakamoto” 2008 som en decentraliserad virtuell valuta som körs på blockchain-teknik. Vi vet fortfarande inte Satoshi Nakamotos sanna identitet, även om det finns människor som påstår sig vara honom.

Vad är framtiden för Bitcoin?

Bitcoin får mer användning för betalningar över hela världen. För närvarande accepterar många butiker och handlare betalning i Bitcoin. Listan över handlare ökar för varje dag.

Bitcoin kan till och med användas med vissa kredit- och betalkort.

Bitcoin är dock inte så lätt skalbar som de flesta andra efterföljande mynt. Följaktligen är en framtid där Bitcoin ersätter traditionell valuta mycket osannolikt.

Bitcoin kommer dock att förbli en utmärkt butik med värde (SOV). Detta beror på dess oföränderlighet och periodiska prisuppskattning. Med detta sagt kan frågan om regleringspolitiken över hela världen vara det verkliga hindret för Bitcoins långsiktiga framgång.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner