Hvad er smarte kontrakter?

Mens blockchain-teknologi har introduceret muligheden for brugere over hele verden til at gennemføre peer-to-peer-transaktioner, er et andet problem for monetære systemer at overveje, hvordan man letter komplekse finansielle aftaler. For cryptocurrency-brugere betyder fraværet af en centralbank af regulatorer, at aftaler altid skal oprettes med betroede parter, da refusioner eller garantier ikke nødvendigvis kan udstedes.

Udtrykket ‘smart kontrakt’, som først opfundet af Nick Szabo, henviser til en protokol designet til digitalt at lette eller håndhæve udførelsen eller forhandlingen af ​​en aftale. I forbindelse med blockchain-teknologi giver smarte kontrakter mulighed for at foretage troværdige transaktioner over et decentraliseret netværk, der både er sporbare og irreversible.

Det er vigtigt, at smarte kontrakter, der udføres via blockchain-teknologi over et decentraliseret netværk, ikke nødvendigvis indikerer tilstedeværelsen af ​​en ‘kontrakt’ i klassiske termer, men kan snarere også henvise til et sæt pålidelige principper, der kan designes til at køre en applikation eller et system over en decentraliseret netværk af computere.

Specifikt eksisterer smarte kontrakter gennem blockchain-teknologi som selvudførende aftaler, der er skrevet i kodelinjer, og giver brugerne mulighed for at opretholde aftaler, mens de bibeholder enten pseudonymitet eller anonymitet. Kort sagt, smarte kontrakter i dag styrer kryptovaluta-brugere i at udveksle noget af værdi på en konfliktfri måde uden at stole på en mellemmand.

Den største forskel mellem smarte kontrakter og klassiske kontrakter er, at smarte kontrakter ikke kun kan definere reglerne eller sanktionerne for en aftale, men kan yderligere autonomt udføre disse aftaler og håndhæve eksisterende forpligtelser.

Hvordan kunne smarte kontrakter bruges?

For at eksemplificere kunne en bruger af en kryptovaluta-platform bruge en smart kontrakt til at lette en aftale med en anden bruger.

Hypotetisk, hvis de to parter kom til en leasingaftale, kunne de to indgive detaljerne ved en aftale gennem en smart kontrakt, hvis de besluttede at handle i en kryptokurrency. En lejer kunne betale husleje gennem en digital valuta, og udlejeren ville være i stand til at levere et lejet aktiv i en bestemt periode. Hvis udlejer ikke leverer det lejede aktiv til tiden, vil den smarte kontrakt være i stand til at udstede en refusion af enhver betaling

En lejer kunne betale husleje gennem en digital valuta, og udlejeren ville være i stand til at levere et lejet aktiv i en bestemt periode. En smart kontrakt kunne bruges til autonomt at levere et aktiv på et bestemt tidspunkt efter betaling, og hvis en udlejer ikke leverer det lejede aktiv til tiden, vil den smarte kontrakt være i stand til at udstede en tilbagebetaling af enhver betaling til lejeren.

Ved at arbejde på en ‘If-Then’ forudsætning kunne smarte kontrakter sikre en fejlfri levering af en aftale. Smarte kontrakter kan indstilles til ‘selvdestruktion’ eller ophøre efter en bestemt periode, og den kode, der ligger til grund for aftalen, kan ikke forstyrres af nogen af ​​parterne uden at advare den anden.

Smart kontraktteknologi kunne bruges i fremtiden til at understøtte tusindvis af digitale (og i nogle tilfælde virkelige) aftaler lige fra forsikringspræmier, ejendomsret, kredithåndhævelse og andre finansielle tjenester.

Selvom smarte kontrakter ikke kan sikre den faktiske udveksling eller levering af et fysisk aktiv (såsom en ejendom, et hus eller en anden genstand), er de i stand til at specificere aftaler og skitsere omfanget af en ordning over et decentraliseret netværk.

Smarte kontrakter er blevet betragtet som en nøglefaktor til strømlining af flere brancher og kan true eksistensen af ​​flere betroede facilitatorer eller ‘mellemmænd’ i den nærmeste fremtid.

Smarte kontrakter er dog ikke perfekte. Hovedsageligt kan en dårligt konstrueret smart kontrakt undlade at udføre en aftale som oprindeligt designet. Desuden betyder deres manglende regulering og vedtagelse ved domstole, at aftaler, der udføres ved smarte kontrakter, i mange tilfælde ikke kan betragtes i retten, hvis en udveksling går galt.

Imidlertid kan smarte kontrakter – når de er konstrueret korrekt – repræsentere fremtiden for mange forskellige former for transaktioner eller aftaler. For deres brugere giver smarte kontrakter autonomi, tillid, hastighed og nøjagtighed og giver sikkerhed gennem kryptografi. Yderligere kan smarte kontrakter levere både backup-tjenester (da information registreres i en blockchain) og kan spare parterne penge ved at afbøde behovet for en mellemmand.

Hvilke platforme understøtter smarte kontrakter?

Ethereum repræsenterer en af ​​de førende platforme, hvor smarte kontrakter kan oprettes. Brugere, der ønsker at oprette smarte kontrakter gennem Ethereum, kan kode en aftale og betale for computerkraft i Ether (ETH).

Andre sådanne platforme som EOS og NXT er ligeledes dukket op i de seneste måneder og år.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner