Vad är Cardano?

Cardano är en decentraliserad smart kontraktsplattform som skulle drivas av vetenskaplig granskad akademisk forskning och kunna köra både ekonomiska applikationer och decentraliserade applikationer. Cardano grundades av en tidigare grundare av Ethereum och syftar till att förbättra Ethereum genom att erbjuda billiga, säkra och skalbara transaktioner. För att förbättra smart kontraktssäkerhet använder Cardano programmeringsspråk Haskell vilket har visat sig vara lättare att granska och formellt verifiera. Dessutom adresserar Cardano öppet behovet av tillsyn över lagstiftningen samtidigt som konsumenternas integritet och skydd skyddas genom en innovativ programvaruarkitektur.

Vad är ADA-token och dess användningsområden?

ADA är Cardanos ursprungliga kryptovaluta. Den lanserades den 1 januari 2018 genom ett första mynterbjudande som ett verktygstecken och kommer att ha 45 miljarder tillgång totalt. Det är för närvarande den åttonde mest populära kryptovalutan baserat på börsvärde enligt CoinGecko.

Vid öppningen av Shelley Public testnet den 9 juni 2020, och alla operatörer kan ställa in en Cardano-insatspool i väntan på insättning och delegering på mainnet som ska släppas sommaren 2020.

Så småningom kommer ADA att tillåta användare att skicka värde mellan två parter, betala för varor eller tjänster, sätta in pengar på en börs eller ange en applikation. ADA kommer också att användas för att driva transaktionerna i Cardano-nätverket.

Lär dig mer om ADA med vårt videokardano (ADA-mynt) i ett nötskal.

Grundare: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson är medgrundare av Ethereum och grundare av Ethereum Classic, med lång erfarenhet av att arbeta med smarta kontrakt och programmeringsspråket Haskell. Han är en frispråkig kritiker av Ethereum och skildes från Ethereum-teamet 2016. Detta berodde sannolikt på ideologiska skillnader som uppstod på grund av lagets svar på DAO hack av 2016. Hoskinson är nu VD för Ingångsutgång Hong Kong (IOHK), och de har ägnat ett stort team av expertingenjörer och forskare för att bygga Cardano från grunden.

Cardano – utveckling av blockchain-protokollet

YouTube-affisch

Cardano syftar till att bli tredje generationens blockchain och lösa problem med tidigare generationer av blockkedjor, nämligen brist på skalbarhet, interoperabilitet och hållbarhet. Cardano strävar efter att utveckla sin plattform utifrån dessa två vägledande principer:

 • Peer-review: all vetenskap som styr lösningarna på dessa frågor går igenom peer review.
 • Hög säkerhetskod: Cardano syftar till att ge samma nivå av vetenskaplig noggrannhet för uppdragskritiska system som flyg och rymd i utvecklingen av deras projekt.

Cardanos plattform har följande viktiga funktioner:

 • Cardano kommer att byggas i Haskell-kod. Haskell använder en mattebaserad metod som resulterar i ett mycket säkrare och tillförlitligare protokoll.
 • Ett formellt verifierat samtycke för bevis på insats Ouroboros. Det är det första bevisligen säkra blockchain-protokollet som utvecklats av IOHK-teamet och peer reviewed. Det har fördelar jämfört med det traditionella beviset för arbetsblockchains (t.ex. som det används av Bitcoin) genom att kräva mindre beräkningsresurser (det kommer inte att finnas någon gruvdrift) och är därmed billigare att köra, men ändå lika säkert som den mer populära Proof of Work-algoritmen. Den levereras också med en ny belöningsmekanism för att förhindra attacker som kvarhållning av block och självisk brytning.
 • Rekursiv internätverksarkitektur (RINA): Cardano funderar på att bygga RINA för att minska den bandbredd som krävs för att kommunicera och sprida data. Tanken är att RINA har färre protokoll men kan arbeta snabbare, men ändå ger transparens, integritet och skalbarhet.
 • Protokollet är inriktat på att skydda användarnas integritetsrättigheter samtidigt som man tar hänsyn till tillsynsmyndigheternas behov. Genom att göra detta är Cardano det första protokollet som balanserar dessa krav på ett nyanserat och effektivt sätt, vilket är banbrytande för en ny strategi för kryptovalutor.
 • Cardano kommer också att vara helt öppen källkod och patentfritt.

Cardanos plattform byggs i två lager – ett bosättningsskikt och ett beräkningsskikt. Detta ger systemet flexibilitet under underhåll och möjliggör uppgraderingar med mjuka gafflar.

Efter avslutat avvecklingslager som kommer att köra ADA kommer det separata datalagret att byggas för att hantera smarta kontrakt. Cardano kommer också att köra decentraliserade applikationer eller dapps, tjänster som inte kontrolleras av någon enskild part utan istället fungerar på en blockchain.


Fördelar och nackdelar med Cardano?

Fördelar med Cardano

Många smarta kontraktsanvändare tror att Cardano har nyckeln till långsiktig säker utveckling. Detta på grund av de många hackarna och sårbarheterna på plattformar som Ethereum. Cardano-grundaren Charles Hoskinson har kritiserat Ethereum som en “rusad produkt” med sårbarheter som ledde till kända hack som DAO. Detta kan ses som ett symptom på bristerna i Ethereums programmeringsspråk, Solidity. Cardano förbättrar detta genom att möjliggöra utveckling med Haskell som formellt kan verifieras.

Cardanos användning av proof of stake-modellen i sig ger många fördelar, såsom mindre känslighet för störningar eftersom noderna kommer att vara ansvariga för genomströmning och därmed eliminera behovet av extra maskiner. I sin tur kommer mindre energi att förbrukas vilket är bättre för miljön.

Belöningar delas ut baserat på antalet tokens som hålls snarare än mängden beräknad kraft som bidragit, vilket är rättvisare.

Plattformens system med två lager gör att varje lager kan ansvara för en komplett uppsättning uppgifter. Detta innebär mer potential för interoperabilitet med olika kryptovalutaplattformar och är därför mer skalbart jämfört med Ethereum.

Nackdelar med Cardano

Kritiker av Cardano har pekat på projektets långsamma utveckling och alltför idealiska mål. Detta kan vara riskabelt för Cardano eftersom det kan komma att tas emot av mer aggressiva konkurrenter, eller annars kan regleringsmiljön förändras under tiden.

Många funktioner som utlovats av Cardano-teamet är fortfarande inte tillgängliga. Så mycket av det som sägs om hur dess kryptovaluta ADA skulle fungera är fortfarande teoretiskt.

Vad är Daedalus plånbok?

För att lagra och använda ADA måste du installera Cardano’s Daedalus plånbok. Med plånboken kan du skicka och ta emot ADA samt se din transaktionshistorik.

Daedalus plånbok kommer också att erbjuda följande funktioner:

 • Obegränsad redovisning – Hantera valfritt antal plånböcker med Cardanos innovativa hierarkiska deterministiska plånboksimplementering. Detta ger dig mer kontroll över hur dina medel är organiserade. Den har också kraftfulla säkerhetskopieringsfunktioner som hjälper dig att återställa dina pengar när som helst.
 • Avancerad säkerhet – Cardano håller inte dina nycklar. De använder den mest avancerade kryptografin i världen för att garantera säkerhet mot attacker och erbjuder lösenord och frön för alla dina konton.
 • Exportera till papperscertifikat – Plånböcker kan exporteras till papperscertifikat som ger användarna möjlighet att placera pengar i kylförvaring.
 • Byggd med webbteknologier – Daedalus är byggd ovanpå Electron, en stridsbevisad öppen källkodsutvecklingsplattform för att bygga plattformsapplikationer på flera plattformar med Javascript, HTML och CSS.

Daedalus plånbok är fortfarande ett pågående arbete, funktioner som förväntas komma snart inkluderar:

 • Stöd för Bitcoin och Ethereum Classic.
 • Stakingfunktioner som gör att ADA-innehavare kan tjäna fler ADA-tokens.
 • En mobil plånbok för både iOS och Android.

Resurser:

Hemsida https://cardanofoundation.org/

IOHK webbplats https://iohk.io/

Ouroboros vitbok https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Blogg https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map