Centralbankens digitala valutor (CBDC) förklarade – Ny revolution för finans?

Vad är centralbankens digitala valutor (CBDC) – kommer de att markera början på en revolution för att förändra det finansiella systemet för alltid? CBDC är digitala valutor utgivna av centralbanker som fungerar som nationella valutor (fiat). De är en direkt ersättning av papperspengar, med exakt samma värde och utfärdandepolicy. CBDC är statligt sanktionerade och styrs av monetär myndighet och lagstiftning.

Banker runt om i världen tävlar för att ge ut Centralbankens digitala valutor (CBDC). Kina har redan distribuerat testversionen av Digital Currency Electronic Payment (DCEP), en digital version av RenMinBi baserad på kryptografisk teknik. Japan motverkade omedelbart detta tillkännagivande av planer på att släppa en digital yen om “2 till 3” år. En av de viktigaste motivationerna bakom CBDC ska drastiskt förbättra hur pengar överförs runt om i världen. I stället för att förlita sig på årtiondstekniker som SWIFT kan digitala valutor överföras direkt utan friktion. Detta kommer att ha drastiska effekter på alla banknivåer, från och med m0 reservsystem till de obankrade.

Stora tidningsställen som The Guardian och Economist började skriva åsikter, och kallade framsteget från Kina ett stort steg och ett som kan utgöra ett hot mot USA: s ekonomiska hegemoni. På andra sidan inledde kommentatorer i Kina sitt lands snabba arbete och genomförande. Även om USA och dess statsbanker har varit långsamma med att meddela några forskningsplaner och till synes har stoppat Facebooks Vågen (ett privatiserat svar på ett CBDC) i sina spår har andra västländer snabbt börjat forska.

Globalt arbete med att distribuera centralbankens digitala valutor

Tidigare i år började banker från Storbritannien, EU, Japan Kanada, Schweiz och Sverige gemensam forskning om ett CBDC. Frankrike har meddelat avsikter att testa en pilot CBDC 2020.

I Asien meddelade japanerna omedelbart sina avsikter att skapa en CBDC för att matcha Kinas så snart nyheterna började bryta. Bank of Korea tittar också på sin egen digitala valuta. Mindre nationella banker som Thailand, Filippinerna och Singapore undersöker också att skapa sina egna. Projekt som Singapores Ubin arbetet med Monetary Authority of Singapore är redan i utvecklingsfas 5.

Världen går mot CBDC och är överens om att detta kommer att vara framtidens valuta. Men vad gör dem så speciella och lockande för banker och regeringar?

Digitala valutor som ett vapen för att bekämpa ekonomisk förändring

Den främsta anledningen är dess kostnadseffektivitet och kontroll. CBDC är inte föremål för långa behandlingstider och kostsamma avgifter. Som du kan se från den stabila myntmarknaden kan skicka och ta emot kryptovalutor göras snabbt och enkelt, med bara en telefon och internetanslutning krävs. Inte bara det, men digitala valutor är mycket lättare att spåra vilket gör spårning av penningtvätt mycket lättare.

En annan faktor är CBDC: s motståndskraft mot politiska eller ekonomiska förändringar. Ofta är medborgare från tillväxtekonomier utsatta för stora skillnader i deras valutas hälsa på marknaden jämfört med valutakurser, men stabila mynt har sällan stora förändringar. Inte bara det, men stora bankavstängningar, som man ser i Grekland och Island kan mycket väl ha haft en lösning om de hade ett ekonomiskt alternativ för att lagra sina pengar. Denna fördel med digitala valutor kan mycket väl vara viktig eftersom världen stirrar lågkonjunktur i ansiktet efter de ekonomiska påfrestningarna från Coronavirusinsatsen..

Det finns emellertid en viktig detalj som driver vissa nationers forskning. Det hot som CBDC utgör för den amerikanska dollarnas dominans. ChinaDaily kallade People’s Bank of China’s DCEP ett “funktionellt alternativ till dollaravvecklingssystemet.” Detta är något politiker i Peking vill ha eftersom USA: s sanktioner blir effektiva, nämligen på grund av att dollarn är reservvalutan. Detta innebär ofta att internationella överföringar till sanktionerade stater är förbjudna och banker stängs, eftersom de använder den amerikanska dollarn i utbytet.

Utmanande amerikanska sanktioner

Den teoretiska förmågan hos CBDC: er att kringgå USA: s dominans är något som många utmanade nationer har sett ut för. Andra länder som innehar nationella digitala valutor inkluderar Iran – ett land som härjats av USA: s sanktioner och Venezuala – en liknande hit nation. Andra amerikanska motståndare som har påbörjat forskning om sin egen CBDC inkluderar Kuba, Nordkorea och Palestina.

Det är uppenbart att loppet pågår mellan de olika konkurrerande länderna för att lansera sina egna digitala valutor och skapa en ny ekonomisk ram. Vem som kommer att leda avgiften återstår att se, men svaret kan få stora konsekvenser för framtiden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner