Irrationell överflöd: Denna ovärderliga klassiker är lika relevant som någonsin

Irrational Exuberance av Nobelprisvinnande ekonom Robert Shiller är nu i sin tredje upplaga och är lika relevant som någonsin. En studie av marknadspsykologi och dess effekt på prisrörelser, ger en detaljerad inblick i några av de krafter som driver ohållbara prisökningar eller finansiella bubblor, och undersöker några av de faktorer som kan hjälpa investerare att förutsäga aktiemarknadens beteende.

Detta Handelsutbildning artikeln ger dig en kort titt på denna ovärderliga finansbok.

Shiller, professor i ekonomi vid Yale och en regelbunden bidragsgivare till den ekonomiska synen, börjar med en detaljerad genomgång av historiska exempel på hög spekulation och plötsliga nedgångar, inklusive den ökända stora kraschen 1929 och den stora lågkonjunkturen efter finanskrisen 2008, som samt toppar och dalar som upplevdes 1901, 1966 och 2000. Han drar slutsatsen att aktiemarknadens instabilitet inte kan förklaras av grundläggande drivkrafter samtidigt som han frågar varför till synes olika marknader, från New York till Frankfurt, går tillsammans.

Hitta det på Amazon >> irrationell glädjebok

Boken syftar till att upptäcka en del vetenskap under förhållandena kring finansiella bubblor, och belysa hur aspekter av investerarnas flockmentalitet och spridningen av framgångshistorier kan skapa ett slags feedback-loop som driver prisinflationen ur kontroll. En grundlig diskussion om politiska, sociologiska och strukturella faktorer kring fenomenet finansiella bubblor ger läsarna en inblick i verkliga effekter som påverkar marknadens beteende.

Shiller beskriver Cyclically Adjusted Price to Earnings (CAPE) -kvoten, som syftar till att skapa en stabil värdering av ett företag samtidigt som inflationen och andra makroekonomiska krafter beaktas. Under det senaste århundradet har CAPE toppat precis när marknaden toppar, vilket gör det till en potentiellt tillförlitlig signal om när en finansiell bubbla håller på att “spricka”, vilket ovärderlig information för alla typer av investerare.

Du kanske också gillar: Sluta träna dåliga handelsvanor!

När Alan Greenspan först myntade frasen "irrationell överflöd" 1996 för att beskriva boom 1996 och mentaliteten som drivit den ifrågasatte han årtionden av argument som stödde den till synes inneboende rationaliteten i marknadsbeteendet. Shiller tog idén att det kan finnas andra, mycket mer mänskliga faktorer som driver priser och leda till den typ av överdrivna priser vi ser under varje ekonomisk bubbla. I själva verket slängde han på många sätt idén om marknadsrationalitet helt och hållet och visade istället hur bubblor var ett resultat av ”den kombinerade effekten av likgiltigt tänkande från miljontals människor … motiverade väsentligt av sina egna känslor, slumpmässiga uppmärksamheter och uppfattningar konventionell visdom.”

lära sig onlinehandel

Irrational Exuberance var en bästsäljare i New York Times från den första utgåvan, och den här uppdaterade utgåvan lägger till sina banbrytande avslöjanden med helt nytt material och nuvarande insikter inklusive ett helt nytt kapitel om obligationsmarknaden.

Efter att ha tidigare larmat för dot com och bostadsbubblor, varnar Shiller nu att indikationer på irrationell överflöd kan återigen observeras bland investerare trots återverkningarna av subprime-boom som utlöste finanskrisen 2008. Eftersom aktiekurserna stiger i USA och huspriserna ökar över många delar av världen, kan denna nuvarande boom visa sig vara ytterligare ett exempel på tanken om marknadsrationalitet och lägga vikt på Shillers teori att marknadsvolatilitet är ett psykologiskt driven fenomen som är inneboende i tillgångsmarknaderna.

Se även: Enigma J Paul Getty, The Richest Man in the World

Business Insider listade denna tredje upplaga av Irrational Exuberance bland sina de bästa måste-lästa böckerna på marknaderna, kallar det en av “de viktigaste finansböckerna”, anger "Eftersom vi alla, vanliga amerikaner och professionella investerare, kryper från vraket i vår oaktsamma bubblaekonomi, de kloka insikterna och nykterna varningarna och svåra fakta att Shiller-marshals i den här boken är mer ovärderliga."

Bokens tydliga förklaringar till irrationell överflöd gör den idealisk inte bara för aktiemarknadsentusiaster utan också för den allmänna läsaren. Handelsutbildning rekommenderar alla som söker insikt i de verkliga drivkrafterna bakom finansiella bubblor, läs den uppdaterade och utökade upplagan av denna klassiska bok. För mer information om handel eller aktiemarknaden kontakta en av våra experter idag, vi skulle gärna höra från dig!

Missa inte: 8 frågor att svara innan du gör en investering

Om du gillade att läsa denna artikelfrån Trading Education, snälla ge det en gilla och dela den med någon annan som du tror att det kan vara av intresse också.

Källor:

[1] https://stocktraderblog.com/2017/02/15/irrational-exuberance/

[2] https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/robert-j-schiller/irrational-exuberance/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner