Filecoin: Vad är det och varför är det så populärt i Kina?

Filecoin ($ FIL) skapas av Protocol Labs och syftar till att tillhandahålla ett verkligt användningsfall för blockchain-teknik utanför finans. Som namnet antyder handlar det om filer. Men eftersom systemet är decentraliserat, hur garanterar det säkerhet och tillgänglighet? Är de som lagrar filer också betalda? Här tittar vi på vad Filecoin är plus orsakerna till att det har blivit en ganska sensation i Kina.

Sammanfattning

  • Filecoin är ett decentraliserat fillagringsnätverk. Användare betalar för att deras filer ska lagras medan de som hjälper till med lagring belönas med $ FIL-tokens.
  • Projektet samlade 200 miljoner USD i sitt Initial Coin Offering (ICO) 2017. Mainnet-lanseringen kommer att vara runt 15:00 (UTC) den 15 oktober 2020.
  • Filecoin har redan varit på den kinesiska radaren sedan 2018 där kinesiska företag har börjat marknadsföra Filecoin molntjänster. Det anses vara lättare att bryta eftersom det inte krävs specialgruvutrustning.
  • Filecoin är också populärt i Kina på grund av spekulationer om priset på $ FIL-tokens. Vissa börser erbjuder redan $ FIL-handel på IOU-basis.

Vad är Filecoin ($ FIL)?

Filecoin är ett decentraliserat fillagringsnätverk som belönar användare som lagrar filer. De som håller filer kallas lagringsgruvor. Användare betalar för att deras filer ska lagras medan lagring av gruvarbetare belönas för sitt arbete.

Dess distribuerade karaktär möjliggör peer-to-peer-fillagring och hämtningsdesign. Plattformen har en inbyggd virtuell valuta som heter FIL, som används för att belöna gruvarbetare.

Nätverket är inspirerat av Web3, en avancerad programvaruutvecklingsarkitektur som eliminerar centralisering. Filecoin kan också erbjuda fillagringstjänster till andra decentraliserade plattformar. Dessutom projekterar nätverket ett sätt att möjliggöra transaktionsinteraktion med andra blockchain-plattformar som främjar interoperabilitet.

Vad är Filecoin Token $ FIL?

Filecoin token $ FIL är plattformens ursprungliga virtuella valuta som används för att belöna gruvarbetare. Observera att Filecoin mainnet inte har startat ännu och FIL-tokens är inte i omlopp. Som framgår nedan handlar dock några börser redan FIL på IOU-basis. Detta innebär att användare endast kommer att få FIL-tokens i framtiden. Detta har dock inte avskräckt entusiaster, med FIL som har mer än 100 miljoner USD i handelsvolym var 24: e timme och priserna verkar på en uppåtgående bana.

Vid lanseringen av Filecoin mainnet (se nedan) lanserar Huobi Global $ FIL och öppen handel, insättningar och uttag. Andra börser har också skyndat att lista ett av de mest omtalade kinesiska projekten sedan 2017 som Binance och FTX-börser..

Filecoin Mainnet Launch

Protocol Labs ledde projektets ICO 2017. Stöds av toppnamn i riskkapital som Sequoia och Andreessen Horowitz, samlades 200 miljoner dollar in.

ICO följdes av uppskjutning av testnät till 2019. Protocol Labs lovade ursprungligen lanseringen av mainnet under första kvartalet 2020.

Filecoin mainnet har nu lanserats vid epok 148.888- klockan 15.00 (UTC) den 15 oktober 2020. Du kan kontrollera kedjans status här.

Hur Filecoin fungerar

För användare

Användare på plattformen debiteras för fillagring. Lagringsavgifterna varierar dock beroende på om en användare väljer hastighet framför redundans och vice versa. Lagringspriserna påverkas också av tillgänglighet och efterfrågan.

För lagring av gruvarbetare / leverantörer


På Filecoin-protokollet kan en lagringsleverantör antingen vara en individ eller en organisation. Och de enda kriterierna för att bli gruvarbetare är att ha ett ledigt hårddiskutrymme och en internetanslutning. Gruvarbetare kommer också att ha tillgång till hela poolen av Filecoin-användare.

För smidig användning tillhandahåller nätverket ett standardprogrammeringsgränssnitt för gruvarbetare och annonserar deras tillgänglighet. Utan individuell marknadsföring förlitar sig lagringsleverantörer på hastighet, lagringsutrymme och tillförlitlighet för att skada användare och locka belöningar.

Filecoin har en självläkande funktion som automatiskt kontrollerar om filer i blockchain lagras korrekt. Dessutom gör funktionen det möjligt för nätverket att upptäcka felaktiga gruvarbetare och deras last kan distribueras till andra gruvarbetare.

Processen för självläkning genererar spår som visar en gruvarbetares historia i nätverket. Ett gott rykte ger dem fler lagringsmöjligheter och därmed fler belöningar. Systemet använder bevis-för-fil- och bevis-för-lagringsmekanismer som inte är energiintensiva, som bevis-för-arbet-mekanismen som används av Bitcoin (BTC).

Förutom gruvarbetare för allmän lagring finns det även gruvarbetare för hämtning. Denna typ av gruvarbetare måste ha en stark internetanslutning eftersom de förhämtar de mest nedladdade filerna och levererar dem till användare som är i närheten. Därefter belönas de för att underlätta ett smidigt trafikflöde i nätverket.

Kina är all-in på Filecoin

Gruvarbetare överväger på allvar Filecoin

Även om protokollet inte kräver specialgruvdrift för åtkomst, ser Kina på att utveckla Filecoin-gruvhårdvara. Dessutom spekulerar kinesiska investerare redan på FILs pris. I själva verket har kineserna redan varit i Filecoin sedan så tidigt som 2018, och med lanseringen av mainnet potentiellt veckor borta blir hype bara starkare.

När till exempel Protocol Labs tillkännagav ett incitamentsprogram i början av juni 2020 började kinesiska företag marknadsföra molntjänsttjänster som användare kan kontrakt och använda för att tillhandahålla lagring till Filecoin-användare.

Med populariteten för kryptovalutagruv i Kina är det inte förvånande att dessa företag lockade minst 500 000 dollar i försäljning under de första dagarna. Dessutom avslöjade data från blockchain-utforskare att de ledande lagringsgruvarna på Filecoin finns i Kina. Kumulativt står dessa gruvarbetare för över 80 procent av nätverkets gruvkraft för testnätlagring med cirka 15 petabyte (15 000 terabyte).

Det enorma utnyttjandet av lagringsbrytning i det asiatiska landet kan dock tillskrivas landets kärlek till Bitcoin och andra kryptovalutagruvaktiviteter. Även om Bitcoin-handel är förbjuden i Kina är det mesta av Bitcoins gruvkraft fortfarande koncentrerat till landet på cirka 65 procent.

Redan innan Filecoin gick i drift, gruvdriftföretag redan hypade sina produkter i väntan. Andy Tian, ​​grundare av 1475, ett hårdvarutillverkningsföretag, tycker att Kinas Filecoin-gruvdrift delvis drivs av det faktum att tanken bakom gruvdrift är enklare för gruvarbetare jämfört med gruvdrift BTC där ASIC används.

Förväntningen i Kina är så hög att Filecoin gruvprogramvara och hårdvara för mer än 15 miljoner dollar har lagts ner av gruvpooler som väntar på investerare och självbrytning. Andra stora BTC-gruvföretag som RRMine sålde enligt uppgift 15 miljoner dollar i cloud computing-kontrakt “inom några minuter.” RRMine ackumulerar också FIL-gruvhårdvara.

Tyvärr är det inte mängden ledigt utrymme du ger till nätverket som betyder mer, utan mängden förseglad data. Även om åtkomst till FIL-protokollet inte kräver massiv processorkraft, gör försegling av data på en hårddisk det.

Tätningen kan göras genom att utnyttja kraft från en CPU eller en GPU-hårdvara. Att kasta en bit specialutrustning i mixen gör det dock snabbare, vilket gör att gruvarbetare kan försegla mer data på en dag. I gengäld får de också fler belöningar.

Kinesiska företag spekulerar också på Filecoin

Men det stannar inte vid gruvdrift. Nära 50 kryptovalutabörser i det sydostasiatiska landet, inklusive Biki Exchange och MXC Exchange, har FIL-terminer som serveras med Tether (USDT) på sin meny. Observera dock att detta bara är en IOU, eftersom token faktiskt inte har släppts ännu.

Cryptocurrency data aggregator-plattformar som CoinMarketCap, Feixiaohao, registrerade ungefär 100 miljoner dollar i handelsvolym på 24 timmar. Priset på Filecoin-terminer har dock fluktuerat från $ 11 till $ 28 till $ 18 inom några dagar.

Vissa företag som handlar med molnkontrakt, t.ex. Mars Finance, ger en årlig avkastning på 300 procent för FIL-gruvarbetare utan att tillhandahålla mängden FIL-tokens som varje terabyte av kontraktet kan ge.

Slutsats

Även om mainnet och reglerna för lagringsbrytning ännu inte har släppts, har det kinesiska samfundet länge dragit sig mot Filecoin. Några av anledningarna till denna mani kan bero på Kinas ojämna inhemska investeringslandskap som har främjat medelklassindivider som letar efter attraktiva investeringsmöjligheter.

Kinas stränga ställning beträffande kapitalkontroller har också lett till att kinesiska investerare sökte ansedda kryptovaluta eller blockchain-baserade projekt som kan underlätta finansiell interaktion med resten av världen. Filecoins förening med ledande riskkapitalföretag gör det attraktivt för det kinesiska samfundet. Dess lagringsbryttagg gör det enkelt för gruvarbetare och investerare i detaljhandeln.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map