Ιδιωτικά κλειδιά: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικά;

Τα ιδιωτικά κλειδιά αποτελούνται από αριθμούς και γράμματα, χρησιμοποιούνται για τον μοναδικό προσδιορισμό των χρηστών που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς συναλλαγές.

Ένα ιδιωτικό κλειδί κρυπτογράφησης προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο, πιστοποιεί και σας παρέχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας, επιτρέποντάς σας να δαπανήσετε ή να στείλετε τα κρυπτονομίσματα στο πορτοφόλι σας. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία εάν χάσετε το ιδιωτικό σας κλειδί. Ευτυχώς, υπάρχουν μέθοδοι για την αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών σας, όπως θα φανεί αργότερα.

Private Key vs Public Key- Ποια είναι η διαφορά?

Τα ιδιωτικά κλειδιά είναι ΔΕΝ δημόσια κλειδιά. Ένα δημόσιο κλειδί ή διεύθυνση επιτρέπει σε άλλους χρήστες να αναγνωρίζουν εσάς και τον λογαριασμό σας κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής.

Κατ ‘αναλογία, ένα δημόσιο κλειδί μοιάζει με έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που άλλοι μπορούν να γνωρίζουν και το απαιτούν για συναλλαγή μαζί σας. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό κλειδί είναι ο κωδικός PIN που χρειάζεστε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας στο ATM. Μόνο εσείς πρέπει να γνωρίζετε αυτόν τον μυστικό κωδικό PIN, καθώς οποιοσδήποτε το γνωρίζει μπορεί να αποσύρει χρήματα από τον λογαριασμό σας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε αυτή η τεχνολογία, ρίξτε μια ματιά στη συνέντευξή μου με έναν από τους πρωτοπόρους της κρυπτογράφησης δημόσιου κλειδιού-Whitfield Diffie.

Αφίσα YouTube Πατέρας κρυπτογραφίας: Whitfield Diffie

Πώς δημιουργούνται ιδιωτικά κλειδιά? 

Η πλατφόρμα δημιουργεί πρώτα ένα ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιώντας τυχαίες μαθηματικές ακολουθίες. Από εκεί, δημιουργείται το δημόσιο κλειδί.

Πώς αποκτάτε πρόσβαση στην κρυπτογράφηση σας χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό κλειδί? 

Υπάρχουν 2 τρόποι για να αποκτήσετε πρόσβαση στο κρυπτογράφηση σας όταν έχετε λογαριασμό κρυπτογράφησης και ιδιωτικό κλειδί:

  1. Vsit έναν αξιόπιστο ιστότοπο Digital Ledger Technology (DLT) χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο και συνδεθείτε στο λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό σας κλειδί. Ο ιστότοπος θα επιβεβαιώσει ότι ο λογαριασμός ταιριάζει με το ιδιωτικό κλειδί και σας επιτρέπει να προβάλλετε και να εκτελείτε συναλλαγές στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απευθείας σύνδεσης μέσω ενός προγράμματος περιήγησης είναι άβολη καθώς πρέπει να εισαγάγετε όλους τους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες του ιδιωτικού σας κλειδιού κάθε φορά που θέλετε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές. ή
  2. Χρησιμοποιήστε ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης. Με αυτό το πορτοφόλι, όλα τα ιδιωτικά σας κλειδιά θα αποθηκευτούν και θα προσπελαστούν με μια απλούστερη και βασική φράση ελέγχου ταυτότητας. Το πορτοφόλι θα παρέχει το ιδιωτικό κλειδί όταν κάνετε μια συναλλαγή. Υπάρχουν διάφορα είδη πορτοφολιών που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά σας, π.χ.. 

• Πορτοφόλι επιφάνειας εργασίας π.χ.. Πορτοφόλι εξόδου

• Κινητά πορτοφόλια π.χ. Πορτοφόλι Enjin

• Πορτοφόλι υλικού π.χ. Ledger Nano X, Trezor Model T

• Πορτοφόλι λογισμικού π.χ.. Πορτοφόλι Electrum

Πορτοφόλια υλικού κρυπτονομισμάτωνΠορτοφόλια υλικού κρυπτονομισμάτων

Μιλώντας για πορτοφόλια, θα ακούσετε επίσης άτομα να αναφέρουν “ζεστά πορτοφόλια” και “κρύα πορτοφόλια”. Μπορεί να ακούγεται σύγχυση στην αρχή, αλλά απλώς αναφέρεται στο εάν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο ή όχι. Τα ζεστά πορτοφόλια συνδέονται στο Διαδίκτυο, ενώ τα κρύα πορτοφόλια δεν είναι.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ζεστά και κρύα πορτοφόλια και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Τι είναι η φράση σπόρου / φράση ανάκτησης; Τι σχέση έχει με το ιδιωτικό κλειδί σας?

Στα βίντεο εκμάθησης για την εγκατάσταση του πορτοφολιού σας θα υπάρχει ένα βήμα όπου πρέπει να γράψετε και να διατηρήσετε σε ασφαλή φύλαξη μια σειρά λέξεων. Αυτό είναι γνωστό ως η φράση σπόρου σας. Η γενική φράση είναι γενικά 12 ή περισσότερες αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται για την κρυπτογράφηση του ιδιωτικού κλειδιού σας σε μια πιο κατανοητή μορφή (δηλαδή αντί για μια σειρά γραμμάτων και αριθμών). Επομένως, όποιος έχει πρόσβαση στη φράση σπόρου σας έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό σας κλειδί.

Πώς μπορώ να διατηρήσω την φράση του σπόρου μου ασφαλή?

Η φράση σπόρου σας (ή η φράση ανάκτησης) είναι ουσιαστικά το ιδιωτικό κλειδί σας, αλλά κρυπτογραφημένη σε μια πιο κατανοητή μορφή. Επομένως, είναι σημαντικό να το διατηρήσετε ασφαλές από χάκερ και κλέφτες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να σκεφτείτε για να τα διατηρήσετε ασφαλή.

Καταγραφή της φράσης σπόρου σας:

  • Σημειώστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά χρησιμοποιώντας στυλό με μόνιμο μελάνι και χαρτί που δεν θα μουτζούριζαν ή θα προκαλούσαν εξασθένιση του μελανιού με την πάροδο του χρόνου (π.χ. χαρτί στο οποίο τυπώνονται συνήθως οι αποδείξεις).
  • Πλαστικοποίηση του χαρτιού στο οποίο έχει καταγραφεί η φράση του σπόρου σας για την αποφυγή ζημιών στο νερό.
  • Αποφύγετε τις κάρτες που σας έχουν παρασχεθεί από τους κατασκευαστές πορτοφολιών για να γράψετε τη φράση σπόρου σας, δηλαδή μην χρησιμοποιείτε τις κάρτες ανάκτησης που παρέχονται από την αναφερθείσα Ledger για να καταγράψετε τη φράση σπόρου Ledger. Αυτό είναι να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πολύ πιο δύσκολο για τους κλέφτες να συνδυάσουν το παζλ μαζί.
  • Μπορεί να υπάρχει συζήτηση για αυτό, αλλά ορισμένοι έχουν προτείνει να έχουν περισσότερα από 1 αντίγραφα της φράσης σπόρου σε περίπτωση που χαθεί.
  • Για όσους ανησυχούν για τη χρήση στυλό και χαρτί. Ορισμένες εταιρείες όπως Κρυπτοστάλη που πωλεί συσκευές με μεταλλικά πλακίδια για να μπορείτε να καταγράψετε το σπόρο ανάκτησης.
  • Μερικοί έχουν ακόμη καταλήξει στην ιδέα να απομνημονεύσουν ολόκληρη τη φράση, ή να έχουν τους αξιόπιστους φίλους και την οικογένειά τους να απομνημονεύουν πολλές λέξεις.

Επιβεβαίωση της φράσης σπόρου σας: Ως βέλτιστη πρακτική, μόλις αντιγράψετε τη φράση σπόρου σας, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τη φράση με τα ακόλουθα βήματα. Αρχικά να στείλετε ένα μικρό ποσό κρυπτονομίσματος στο δημόσιο κλειδί που δημιουργείται και, στη συνέχεια, να διαγράψετε τον λογαριασμό από τη συσκευή σας. Τέλος, για να εισαγάγετε ξανά το λογαριασμό σας στη συσκευή σας. Εάν βλέπετε το ίδιο ποσό κρυπτονομίσματος στη συσκευή σας, τότε η φράση σπόρου αντιστοιχεί σωστά στον λογαριασμό σας.

Αποθήκευση της φράσης σπόρου σας: εάν έχετε πολλά αντίγραφα της φράσης σπόρου σας, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε διάφορες διακριτές τοποθεσίες που είναι ιδανικά ασφαλείς από τα στοιχεία και δεν είναι προφανές να τις βρείτε. Μια άλλη βέλτιστη πρακτική είναι επίσης να διατηρήσετε τη φράση των σπόρων σας σε ξεχωριστή τοποθεσία από το πορτοφόλι του υλικού σας.

Η φράση σπόρου / ανάκτησης σάς παρέχει πρόσβαση στα ιδιωτικά σας κλειδιάΗ φράση σπόρου / ανάκτησης σάς δίνει πρόσβαση στα ιδιωτικά σας κλειδιά

Τι συμβαίνει εάν χάσετε το ιδιωτικό σας κλειδί? 

Εάν χάσετε το ιδιωτικό σας κλειδί, δεν θα έχετε πρόσβαση σε χρήματα στο λογαριασμό σας. Λόγω της ασφαλούς φύσης και των τυχαίων μαθηματικών ακολουθιών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ιδιωτικού κλειδιού, κανείς δεν θα μπορεί να ανακτήσει το ιδιωτικό κλειδί σας και κατά συνέπεια τα κρυπτονομίσματα.

Συνιστάται επομένως να διατηρείτε το ιδιωτικό σας κλειδί πολύ με ασφάλεια.  

Η χρήση πορτοφολιού υλικού κρυπτογράφησης μπορεί να αποτρέψει την απώλεια του ιδιωτικού σας κλειδιού.

Κατά τη ρύθμιση του πορτοφολιού και τον συγχρονισμό με τους λογαριασμούς, οι χρήστες πρέπει να ορίσουν μια φράση ανάκτησης 18 έως 24 λέξεων. Αυτή η φράση ανάκτησης χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την επαναφορά της συσκευής σας και κατά συνέπεια του ιδιωτικού σας κλειδιού.  

Ιδιωτικά κλειδιά κρυπτονομισμάτων και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο 

Όποιος έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό σας κλειδί μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρήματά σας. Αυτό είναι το ίδιο για τη φράση ανάκτησης.

Επομένως, προσέξτε να μην αποκαλύψετε το ιδιωτικό σας κλειδί σε κανέναν. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για να μην δώσετε κατά λάθος στους κλέφτες πρόσβαση στα χρήματά σας αποθηκεύοντας τη φράση ανάκτησης στο διαδίκτυο ή τραβώντας φωτογραφίες της.

Για να αποφευχθεί η κλοπή, μια επιλογή που χρησιμοποιούν ορισμένα άτομα είναι να αποθηκεύσουν το ιδιωτικό κλειδί εκτός σύνδεσης σε ένα πορτοφόλι χαρτιού. 

Αποθήκευση ιδιωτικού κλειδιού σε χαρτί πορτοφόλιΜερικοί άνθρωποι εκτυπώνουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά σε ένα κομμάτι χαρτί και το διατηρούν ασφαλές. Αυτό είναι γνωστό ως “χάρτινο πορτοφόλι”

συμπέρασμα

Ένα ιδιωτικό κλειδί κρυπτογράφησης είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που διακρίνει τον λογαριασμό κρυπτογράφησής σας από άλλους. Δημιουργεί το δημόσιο κλειδί που οι εμπορικοί σας συνεργάτες θα χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές μαζί σας και σας επιτρέπει να συνδεθείτε και να πραγματοποιήσετε συναλλαγές μαζί τους.

Επομένως, πρέπει να διασφαλίσετε τη φράση σπόρου / φράση ανάκτησης και έτσι τα ιδιωτικά σας κλειδιά παραμένουν ασφαλή.

Ενημερώθηκε στις 30 Μαρτίου 2020: Προστέθηκαν 2 νέες ενότητες “Τι είναι η φράση σπόρου / φράση ανάκτησης; Τι σχέση έχει με το ιδιωτικό σας κλειδί; ” και «Πώς μπορώ να διατηρήσω τη φράση των σπόρων μου ασφαλή;»

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner