Τι είναι το ιδιωτικό κλειδί Bitcoin; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε !!

Σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο Bitcoin & ΚΑΝΕ?

Μεγάλος.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω εάν τα προσωπικά σας κλειδιά του Bitcoin δεν είναι ασφαλή, σίγουρα θα είστε καταδικασμένοι.

Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής και να παραδεχτώ ότι:

“Τα bitcoin σας είναι τόσο ασφαλή όσο τα ιδιωτικά τους κλειδιά”

Ακόμα και ο πιο δημοφιλής ευαγγελιστής Bitcoin-Ανδρέας Μ. Αντωνόπουλος το έχει πει πολλές φορές:

«Τα κλειδιά σας, το Bitcoin σας. Όχι τα κλειδιά σας, όχι το Bitcoin σας »

Ωστόσο, εξακολουθούμε να ακούμε για τις παραβιάσεις του ιδιωτικού κλειδιού που δείχνουν ότι αυτό το κρίσιμο πράγμα των «ιδιωτικών κλειδιών» δεν είναι ακόμη καλά κατανοητό.

Γι ‘αυτό προσπαθώ να εξηγήσω ξανά την έννοια των ιδιωτικών κλειδιών που σχετίζονται με το Bitcoin σήμερα και ελπίζω ότι η ευαισθητοποίησή του θα βοηθήσει τους Bitcoiners να υιοθετήσουν μια πιο προληπτική προσέγγιση για τη διαφύλαξη των ιδιωτικών τους κλειδιών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Εισαγωγή: Ιδιωτικά κλειδιά Bitcoin (BTC)

Ένα ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin είναι απλώς ένας μυστικός αλφαριθμητικός αριθμός.

Όποιος έχει αυτόν τον μυστικό αριθμό δικαιούται να ξοδέψει αυτά τα bitcoins και γι ‘αυτό πρέπει να προστατευθεί πολύ προσεκτικά ένα ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin.

Συνήθως, αυτό το κλειδί βρίσκεται σε ένα αρχείο πορτοφολιού Bitcoin και για εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με ένα πορτοφόλι Bitcoin, εδώ είναι μια απλοϊκή εξήγηση.


Ένα πορτοφόλι Bitcoin είναι απλώς ένας συνδυασμός ενός ιδιωτικού κλειδιού και ενός δημόσιου κλειδιού bitcoin.

Έτσι, εάν έχετε αυτόν τον συνδυασμό σε ένα κομμάτι χαρτί, ονομάζεται πορτοφόλι χαρτιού ή εάν υπάρχουν σε μια κινητή συσκευή, ονομάζεται κινητό πορτοφόλι.

Για να κατανοήσω την έννοια των ιδιωτικών κλειδιών στο Bitcoin, επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα:

Φανταστείτε ότι αυτή είναι η δεκαετία του 1950:

Είσαι Βαρίδι, που θέλει να στείλει μια επιστολή στον Αλίκη. Και οι δύο είστε φίλοι.

Τώρα για να γίνει αυτό, ο Μπομπ πρέπει να γνωρίζει την ταχυδρομική διεύθυνση ή τον αριθμό ταχυδρομικής θυρίδας της Αλίκης. Αυτός ο αριθμός ταχυδρομικού κουτιού είναι δημόσιος και είναι γνωστός στην Αλίκη και στους φίλους του & οικογένεια, όπως ο Μπομπ.

Επιπλέον, η Αλίκη μπορεί πάντα να πει αυτόν τον αριθμό ταχυδρομικού κουτιού σε οποιονδήποτε από όποιον θέλει να λάβει επιστολές.

Τώρα ξεκινά η πραγματική διασκέδαση:

Ας υποθέσουμε ότι το γράμμα έχει αναρτηθεί στο ταχυδρομικό κουτί αλλά για να λάβει πραγματικά το γράμμα Η Αλίκη πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πλήκτρα ταχυδρομικής θυρίδας για να ξεκλειδώσει το κουτί και να βγάλει τα γράμματα της.

Αυτό το κλειδί είναι προσωπικό για την Αλίκη και το προστατεύει προσεκτικά επειδή ξέρει ότι οποιοσδήποτε έχει αυτό το κλειδί μπορεί να πάρει τα γράμματα της.

Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, ο αριθμός ή η ταχυδρομική θυρίδα είναι στην πραγματικότητα το δημόσιο κλειδί ή η δημόσια διεύθυνση στο χώρο του Bitcoin και το κλειδί γραμματοκιβωτίου είναι σαν το ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin.

Παρακολουθήστε αυτό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το κλειδί Bitcoin:

Έτσι, εν συντομία, ένα ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin είναι απλώς ένας αριθμός 256-bit που μπορεί να δηλωθεί σε διάφορες μορφές και χρησιμοποιείται για τη δαπάνη / αποστολή bitcoin από τη μία διεύθυνση στην άλλη διεύθυνση.

Ωστόσο, ο πιο συνηθισμένος τύπος μορφής ιδιωτικού κλειδιού είναι αυτός και συνήθως ξεκινά από το «5»:

Παράδειγμα ιδιωτικού κλειδιού: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι που χρησιμοποιούνται για ιδιωτικά κλειδιά και το ίδιο θα συζητήσουμε στην επόμενη ενότητα, επειδή αυτές οι μορφές είναι αναπόσπαστες για την κατανόηση των ιδιωτικών κλειδιών του Bitcoin ως σύνολο.

Συνεχίστε λοιπόν μαζί μου…

Μορφή ιδιωτικού κλειδιού Bitcoin

Ακολουθούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς μορφές ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους πορτοφολιών σήμερα:

# 1. Ακατέργαστο ιδιωτικό κλειδί

Ένα ιδιωτικό κλειδί (σε bitcoin, π.χ. ECDSA SECP256K1) είναι ένας αριθμός 32 byte μεταξύ 0x1 και 0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140.

Για παράδειγμα: 0C28FCA386C7A227600B2FE50B7CAE11EC86D3BF1FBE471BE89827E19D72AA1D

# 2. Private Key WIF (WIF – Μορφή εισαγωγής πορτοφολιού)

Αυτός ο τύπος ιδιωτικού κλειδιού έχει 51 χαρακτήρες base58, ξεκινά με ένα «5». Είναι επίσης πιο σύντομο και περιλαμβάνει αθροίσματα ελέγχου για τυπογραφικά λάθη. Για παράδειγμα: 5KVrxY3ZMQX8mWPXhLrZuvgKBMYLTiEgruhJZMbTGPEjdbQbFc7

# 3. Συμπιεσμένο ιδιωτικό κλειδί WIF (Συμπιεσμένο WIFC- Μορφή εισαγωγής πορτοφολιού)

Αυτός ο τύπος ιδιωτικού κλειδιού έχει 52 χαρακτήρες base58, ξεκινά με “K” ή “L.” Για παράδειγμα: L4ePW82Ho4p1HSiSV4dnGbvXEhfJtu1QwHatVou4vu9dAAAzzCBs

# 4. Δεκαεξαδική μορφή ιδιωτικού κλειδιού (HEX)

Αυτή η μορφή ιδιωτικού κλειδιού έχει 64 χαρακτήρες [0-9A-F] και μοιάζει με αυτό: DD8E991C5E4F3E715C6753B4DAC6BA5C1BD50DFE8E6984A9C2CF9E6283563F39

# 5. Ιδιωτικό κλειδί (B64)

Αυτή η μορφή ιδιωτικού κλειδιού έχει Base64 (44 χαρακτήρες) και μοιάζει με αυτό: 3Y6ZHF5PPnFcZ1O02sa6XBvVDf6OaYSpws + eYoNWPzk =

# 6. Μίνι

Αυτός ο τύπος κλειδιού Bitcoin χρησιμοποιείται όταν ο χώρος είναι πολύ κρίσιμος, όπως σε κάρτες QR code ή σε φυσικό Bitcoin. Τα μίνι πλήκτρα μοιάζουν με αυτό: SzavMBLoXU6kDrqtUVmffv

Τι είναι ένα δημόσιο κλειδί Bitcoin (ή διεύθυνση)?

Το δημόσιο κλειδί Bitcoin είναι ένας άλλος αλφαριθμητικός αριθμός που σχετίζεται με το Bitcoin στον οποίο αποστέλλονται ή λαμβάνονται bitcoin.

Και το διασκεδαστικό γεγονός είναι ότι τα δημόσια κλειδιά (ή διεύθυνση) του Bitcoin προέρχονται από ιδιωτικά κλειδιά του Bitcoin μόνο εφαρμόζοντας μαθηματικές λειτουργίες πάνω από τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιώντας την κρυπτογραφία ελλειπτικής καμπύλης (ECC)

Επιπλέον, αυτά τα δημόσια κλειδιά μπορούν να μετατραπούν σε δημόσιες διευθύνσεις Bitcoin και κάθε μεταμόρφωση από ιδιωτικό κλειδί σε δημόσιο κλειδί σε δημόσια διεύθυνση είναι μη αναστρέψιμη.

Και αυτό το μη αναστρέψιμο από τα μαθηματικά αποτέλεσε το θεμέλιο του πρώτου πλήρως λειτουργικού κρυπτονομίσματος του Bitcoin-world.

Έτσι φαίνεται ένα μετασχηματισμένο δημόσιο κλειδί και συνήθως ξεκινά από το ψηφίο «1» και πρόσφατα λόγω των διευθύνσεων segwit θα βρείτε δημόσιες διευθύνσεις ή κλειδιά ξεκινώντας από το ψηφίο «3» επίσης.

Παράδειγμα δημόσιου κλειδιού: 1CuzgGMPNLuCd3AWpG53H2qnFaDANq1z5X

Πώς Δo Bitcoin Keys Work?

Το Bitcoin είναι ουσιαστικά ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που βασίζεται σε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού ή πιο γνωστή ως ασύμμετρη κρυπτογραφία που χρησιμοποιεί δύο συστήματα κλειδιών για εξαιρετικά αποτελεσματική κρυπτογράφηση και επικοινωνία.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί δημόσια κλειδιά (ή διεύθυνση) και ιδιωτικά κλειδιά για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση δεδομένων (αξία συναλλαγών-bitcoin).

Τα πλήκτρα είναι απλώς μεγάλοι αριθμοί που έχουν συζευχθεί αλλά δεν είναι πανομοιότυποι (ασύμμετροι). Ένα κλειδί στο ζευγάρι μπορεί να μοιραστεί με όλους. ονομάζεται δημόσιο κλειδί.

Το άλλο κλειδί στο ζευγάρι διατηρείται μυστικό. ονομάζεται ιδιωτικό κλειδί. Ένα από τα πλήκτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κρυπτογράφηση ενός μηνύματος. Το αντίθετο κλειδί από αυτό που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση του μηνύματος χρησιμοποιείται για την αποκρυπτογράφηση. (Πηγή-techtarget.com)

Δείτε το για να το κατανοήσετε πλήρως:

Στο Bitcoin, διασφαλίζεται ότι ο αποστολέας είναι ο πραγματικός κάτοχος του λογαριασμού από τον οποίο στέλνει και αυτό συμβαίνει μέσω υπογραφών που επαληθεύονται από αυτόν τον ασύμμετρο αλγόριθμο ή λειτουργία.

Και αυτή η «υπογραφή» είναι ένας αριθμός που αποδεικνύει ότι μια λειτουργία υπογραφής πραγματοποιήθηκε από τον σωστό πλήρη κάτοχο του κλειδιού ή των bitcoin.

Μια υπογραφή δημιουργείται μαθηματικά από τον κατακερματισμό ενός μηνύματος συναλλαγής συν το ιδιωτικό κλειδί και είναι μια μη αναστρέψιμη μαθηματική λειτουργία.

Και επιπλέον, ο καθένας μπορεί να τροφοδοτήσει το γνωστό δημόσιο κλειδί και αυτή την υπογραφή σε μια ειδική κρυπτογραφική λειτουργία για να καθορίσει ότι η υπογραφή δημιουργήθηκε αρχικά από το κατακερματισμό του μηνύματος συναλλαγής συν το ιδιωτικό κλειδί, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει το ιδιωτικό κλειδί.

Αυτό διασφαλίζει ότι ο αποστολέας / υπογράφων είναι ο πραγματικός κάτοχος των bitcoin.

Πώς δημιουργείται ένα ιδιωτικό κλειδί Bitcoin?

Ο ελλιπτικός αλγόριθμος ψηφιακής υπογραφής Curve ή το ECDSA είναι ο ασύμμετρος κρυπτογραφικός αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από το Bitcoin για τη δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών.

Και αυτή η ασυμμετρία διασφαλίζει ότι τα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν μόνο από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Πώς να διατηρήσετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά ασφαλή?

Μέχρι τώρα θα ήταν σαφές ότι τα «Private Keys Of Bitcoin» είναι τα πιο σημαντικά.

Αλλά αν μιλάμε αυστηρά, δεν υπάρχουν καθόλου bitcoin, αυτά είναι απλά αριθμητικές καταχωρήσεις στο καθολικό.

Και κρατώντας τα σωστά ιδιωτικά κλειδιά σας δίνει το προνόμιο να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε αυτές τις εγγραφές σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση του λογισμικού Bitcoin ή να μεταφέρετε αυτές τις αριθμητικές καταχωρίσεις σε άλλη διεύθυνση εντός του blockchain του Bitcoin.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των ιδιωτικών κλειδιών σας είναι υψίστης σημασίας.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα χρησιμοποιώντας ένα καλό πορτοφόλι Bitcoin και ακολουθώντας τις απαραίτητες πρακτικές ασφαλείας. Και αυτό θα συζητήσουμε σε αυτήν την ενότητα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

# 1. Πορτοφόλια υλικού

Οι συσκευές υλικού που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά σας είναι γενικά γνωστές ως πορτοφόλια υλικού. Και επιτρέψτε μου να σας πω μερικά πολύ καλά πορτοφόλια υλικού είναι διαθέσιμα στην αγορά. Για παράδειγμα Καθολικό Nano X & Καθολικό Nano S.

# 2. Πορτοφόλια για κινητά

Ένα λογισμικό πορτοφολιού bitcoin σε έναν πελάτη που βασίζεται σε κινητά ονομάζεται φορητά πορτοφόλια και αυτά τα πορτοφόλια είναι μερικά από αυτά που είναι ασφαλή στο χειρισμό των ιδιωτικών κλειδιών bitcoin σας.

Αλλά θυμίσου:

Μην αποθηκεύετε μεγάλο χρηματικό ποσό στα πορτοφόλια για κινητά. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε πορτοφόλια υλικού για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων bitcoin.

# 3. Πορτοφόλια επιφάνειας εργασίας

Οι πελάτες λογισμικού πορτοφολιού Bitcoin που μπορούν να εγκατασταθούν σε Windows, Mac ή Linux ονομάζονται επιτραπέζια πορτοφόλια και γενικά θεωρούνται λιγότερο ασφαλή από τα κινητά πορτοφόλια.

Αλλά αν τα χρησιμοποιείτε με σωστή ρύθμιση κρυπτογράφησης και τείχους προστασίας, αυτά τα πορτοφόλια θα πρέπει να είναι καλά για την αποθήκευση σημαντικής ποσότητας bitcoin.

# 4. Πορτοφόλια Ιστού

Τα πορτοφόλια Ιστού είναι εκείνα τα πορτοφόλια που υπάρχουν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο και είναι προσβάσιμα μόνο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης που ονομάζονται διαδικτυακά πορτοφόλια.

Δεν συνιστάται η αποθήκευση bitcoin εδώ, επειδή μπορείτε εύκολα να κάνετε απάτη μέσω μιας επίθεσης ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή μιας επίθεσης κακόβουλου λογισμικού,

# 5. Πορτοφόλια χαρτιού

Τα χαρτο πορτοφόλια είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί με τυπωμένα τα ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά bitcoin.

Εάν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το πορτοφόλι Bitcoin χαρτιού, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα bitcoin σας εδώ, αλλά αν δεν το γνωρίζετε, χρησιμοποιήστε πορτοφόλια υλικού για την ασφαλή πλευρά.

# 6. Πορτοφόλια εγκεφάλου

Πρώτο πράγμα πρώτα…

Ένα πορτοφόλι εγκεφάλου για την αποθήκευση bitcoin είναι κακή ιδέα, επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ προβλέψιμος και συνήθως σκέφτεται απλούς αριθμούς / μοτίβα για τη δημιουργία ιδιωτικών κλειδιών.

Και αυτή η φύση μπορεί να είναι πολύ προβλέψιμη καθώς και θανατηφόρα.

Για παράδειγμα, δείτε αυτό το δημόσιο κλειδί:

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Αυτό το κλειδί δημιουργείται από το ψηφίο «1» ως το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού του εγκεφάλου και αν το δείτε στον εξερευνητή blockchain, θα διαπιστώσετε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1000s συναλλαγών σε αυτήν τη διεύθυνση και συνολικά περίπου 7 BTC υπήρχαν σε αυτήν τη διεύθυνση.

Επομένως, αν επιλέξετε αυτήν τη διεύθυνση για να αποθηκεύσετε τα bitcoin σας, είναι 100% σίγουρο ότι τα κέρματά σας θα ληφθούν, επειδή το ψηφίο «1» ως ιδιωτικό κλειδί είναι πολύ προβλέψιμο και ήδη γνωστό.

Σε τι χρησιμοποιείται το ιδιωτικό κλειδί?

Τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιούνται για το ξεκλείδωμα των bitcoin που είναι κλειδωμένα σε μια δημόσια διεύθυνση. Το να έχετε ένα ιδιωτικό κλειδί για μια συγκεκριμένη δημόσια διεύθυνση στην οποία υπάρχουν μη χρησιμοποιημένα κέρματα είναι σαν να έχετε δικαίωμα ιδιοκτησίας και δικαίωμα να τα ξοδέψετε.

Αυτό είναι ένα θαύμα της κρυπτογράφησης δημόσιου κλειδιού, ένα από τα τέσσερα βασικά συστατικά που καθιστά δυνατό το Bitcoin !!

Κάθε Bitcoin έχει ιδιωτικό κλειδί?

Ναί & Όχι και τα δύο.

Κάθε Bitcoin μπορεί να χωριστεί σε 10 ^ 8 και η μικρότερη μονάδα είναι satoshi. Έτσι θα ήταν σωστό να πείτε για κάθε μονάδα satoshi ή μια συλλογή satoshis που δεν έχουν δαπανηθεί σε μια δημόσια διεύθυνση θα έχει ένα αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί.

Τι είναι οι συμβουλές προστασίας προσωπικού κλειδιού BTC?

Ορισμένες πρακτικές ασφάλειας με δυνατότητα δράσης για τη διασφάλιση ιδιωτικών κλειδιών

  • Η κρυπτογράφηση ιδιωτικού κλειδιού είναι ένας έξυπνος τρόπος προστασίας των κλειδιών σας εάν χρησιμοποιείτε πορτοφόλι για κινητά ή επιτραπέζιους υπολογιστές. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτός ο κωδικός πρόσβασης κρυπτογράφησης πρέπει να είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ή να είναι ωμή βία.
  • Χρησιμοποιήστε τις σωστές ρυθμίσεις τείχους προστασίας και χρησιμοποιήστε κακόβουλο λογισμικό & λογισμικό προστασίας από ιούς.
  • Χρησιμοποιήστε φράση πρόσβασης και αλάτι τόσο στα ιδιωτικά κλειδιά σας όσο και στο σπόρο. (αυτό είναι λίγο περίπλοκο, αλλά αν καταλαβαίνετε μπορείτε να το κάνετε…)
  • Εάν χρησιμοποιείτε ένα πορτοφόλι χαρτιού Bitcoin, διατηρήστε το πορτοφόλι χαρτιού BTC σας σε αδιάβροχα, αδιάβροχα και αδιάβροχα περιβάλλοντα για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας κλειδιά.
  • Λάβετε υπόψη σας τις επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος που προσπαθούν να πάρουν τα προσωπικά σας κλειδιά από το πορτοφόλι ιστού ή κινητού.

Και αν κάνετε αυτά τα πράγματα και χρησιμοποιείτε τους προτεινόμενους τύπους πορτοφολιών, θα είστε ΕΝΤΑΞΕΙ.

Αυτό ήταν το μόνο που ήθελα να μοιραστώ σε αυτό το άρθρο. Τώρα λοιπόν εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με αυτό, εκφράστε τις στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Και αν νομίζετε ότι αυτό το άρθρο ήταν χρήσιμο για εσάς ή μπορεί να βοηθήσει ορισμένους φίλους σας να είναι προσεκτικοί, τότε μοιραστείτε το μαζί τους &# 128578;

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map