Τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια;

Ενώ η τεχνολογία blockchain έχει εισαγάγει τη δυνατότητα για χρήστες σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιούν συναλλαγές peer-to-peer, ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να λάβουν υπόψη τα νομισματικά συστήματα είναι ο τρόπος διευκόλυνσης σύνθετων χρηματοοικονομικών συμφωνιών. Για τους χρήστες κρυπτονομισμάτων, η απουσία κεντρικής τράπεζας ρυθμιστικής αρχής σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει πάντα να δημιουργούνται με αξιόπιστα μέρη, καθώς δεν μπορούν απαραίτητα να εκδοθούν επιστροφές χρημάτων ή εγγυήσεις.

Ο όρος «έξυπνη σύμβαση», όπως επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Nick Szabo, αναφέρεται σε ένα πρωτόκολλο που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει ή να επιβάλλει ψηφιακά την εκτέλεση ή τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας. Στο πλαίσιο της τεχνολογίας blockchain, οι έξυπνες συμβάσεις επιτρέπουν την πραγματοποίηση αξιόπιστων συναλλαγών μέσω αποκεντρωμένου δικτύου που είναι τόσο ανιχνεύσιμα όσο και μη αναστρέψιμα.

Είναι σημαντικό ότι τα έξυπνα συμβόλαια που εκτελούνται μέσω τεχνολογίας blockchain μέσω αποκεντρωμένου δικτύου δεν υποδηλώνουν απαραίτητα την παρουσία ενός «συμβολαίου» με κλασικούς όρους, αλλά μάλλον μπορούν επίσης να αναφέρονται σε ένα σύνολο αξιόπιστων αρχών που μπορούν να σχεδιαστούν για την εκτέλεση μιας εφαρμογής ή συστήματος μέσω αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, τα έξυπνα συμβόλαια υφίστανται μέσω της τεχνολογίας blockchain ως συμφωνίες αυτο-εκτέλεσης που είναι γραμμένες σε γραμμές κώδικα και επιτρέπουν στους χρήστες να διατηρούν συμφωνίες διατηρώντας ταυτόχρονα ψευδώνυμο ή ανωνυμία. Με απλά λόγια, τα έξυπνα συμβόλαια σήμερα καθοδηγούν τους χρήστες κρυπτονομισμάτων στην ανταλλαγή οτιδήποτε αξίας με τρόπο χωρίς σύγκρουση χωρίς να βασίζονται σε μεσάζοντα.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ έξυπνων συμβολαίων και κλασσικών συμβάσεων είναι ότι τα έξυπνα συμβόλαια όχι μόνο μπορούν να καθορίσουν τους κανόνες ή τις κυρώσεις μιας συμφωνίας, αλλά μπορούν περαιτέρω να εκτελέσουν αυτόνομα τις συμφωνίες αυτές και να επιβάλουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις.

Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έξυπνα συμβόλαια?

Για παράδειγμα, ένας χρήστης πλατφόρμας κρυπτογράφησης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο συμβόλαιο για να διευκολύνει τη συμφωνία με έναν άλλο χρήστη.

Υποθετικά, εάν τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία μίσθωσης, τα δύο θα μπορούσαν να υποβάλουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε κρυπτογράφηση. Ένας μισθωτής θα μπορούσε να πληρώσει ενοίκιο μέσω ψηφιακού νομίσματος και ο ιδιοκτήτης θα ήταν σε θέση να προμηθεύσει ένα νοικιασμένο περιουσιακό στοιχείο με τη σειρά του για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν παρέχει εγκαίρως το μισθωμένο περιουσιακό στοιχείο, το έξυπνο συμβόλαιο θα μπορούσε να εκδώσει επιστροφή χρημάτων για οποιαδήποτε πληρωμή

Ένας μισθωτής θα μπορούσε να πληρώσει ενοίκιο μέσω ψηφιακού νομίσματος και ο ιδιοκτήτης θα ήταν σε θέση να προμηθεύσει ένα νοικιασμένο περιουσιακό στοιχείο με τη σειρά του για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Ένα έξυπνο συμβόλαιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αυτόνομη παράδοση ενός περιουσιακού στοιχείου σε μια καθορισμένη ώρα μετά την πληρωμή και εάν ένας ιδιοκτήτης δεν παρέχει εγκαίρως το μισθωμένο περιουσιακό στοιχείο, το έξυπνο συμβόλαιο θα μπορούσε να εκδώσει επιστροφή οποιασδήποτε πληρωμής στον μισθωτή.

Δουλεύοντας σε μια υπόθεση «Αν-Τότε», οι έξυπνες συμβάσεις θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την άψογη παράδοση μιας συμφωνίας. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να οριστούν σε «αυτοκαταστροφή» ή να σταματήσουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και ο κώδικας που στηρίζει τη συμφωνία δεν μπορεί να παρέμβει από κανένα μέρος χωρίς να ειδοποιήσει το άλλο.

Η τεχνολογία έξυπνων συμβάσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη στήριξη χιλιάδων ψηφιακών (και σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματικών) συμβάσεων που κυμαίνονται από ασφάλιστρα ασφάλισης, νόμο περί ακινήτων, επιβολή πίστωσης και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ενώ τα έξυπνα συμβόλαια δεν μπορούν να διασφαλίσουν την πραγματική ανταλλαγή ή παράδοση ενός φυσικού περιουσιακού στοιχείου (όπως ένα ακίνητο, ένα σπίτι ή άλλο αντικείμενο), είναι σε θέση να αναλύουν τις συμφωνίες και να σκιαγραφούν το πεδίο εφαρμογής μιας συμφωνίας για αποκεντρωμένο δίκτυο.

Τα έξυπνα συμβόλαια θεωρήθηκαν βασικός παράγοντας για τον εξορθολογισμό πολλών κλάδων και ενδέχεται να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών αξιόπιστων διαμεσολαβητών ή «μεσάζοντων» στο εγγύς μέλλον.

Τα έξυπνα συμβόλαια, ωστόσο, δεν είναι τέλεια. Κυρίως, ένα έξυπνα έξυπνο συμβόλαιο μπορεί να αποτύχει να εκτελέσει μια συμφωνία όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Επιπλέον, η έλλειψη ρύθμισης και υιοθέτησής τους σε δικαστήρια σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις συμφωνίες που εκτελούνται με έξυπνες συμβάσεις δεν μπορούν να εξεταστούν στο δικαστήριο εάν μια ανταλλαγή πάει στραβά.

Ωστόσο, τα έξυπνα συμβόλαια – όταν κατασκευάζονται σωστά – μπορεί να αντιπροσωπεύουν το μέλλον πολλών διαφορετικών ειδών συναλλαγών ή συμφωνιών. Για τους χρήστες τους, τα έξυπνα συμβόλαια παρέχουν αυτονομία, εμπιστοσύνη, ταχύτητα και ακρίβεια και παρέχουν ασφάλεια μέσω κρυπτογραφίας. Επιπλέον, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να παρέχουν και τις δύο υπηρεσίες εφεδρικών αντιγράφων (καθώς οι πληροφορίες καταγράφονται σε ένα blockchain) και μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα στα μέρη μέσω του μετριασμού της ανάγκης για μεσάζοντα.


Ποιες πλατφόρμες υποστηρίζουν έξυπνα συμβόλαια?

Το Ethereum αντιπροσωπεύει μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες όπου μπορούν να δημιουργηθούν έξυπνα συμβόλαια. Οι χρήστες που επιθυμούν να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια μέσω του Ethereum μπορούν να κωδικοποιήσουν μια συμφωνία και να πληρώσουν για υπολογιστική ισχύ στο Ether (ETH).

Άλλες τέτοιες πλατφόρμες, όπως η EOS και η NXT, έχουν εμφανιστεί παρόμοια τους τελευταίους μήνες και χρόνια.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map