Ethereum VS. Ripple: Ποιο θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σας;

Είστε περίεργοι να μάθετε τη διαφορά μεταξύ Ethereum VS Ripple; Θέλετε να έχετε σε βάθος γνώση του Ethereum και του Ripple; Έχετε προσγειωθεί στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο, Ethereum εναντίον Ripple: ποιο θα πρέπει να είναι στο χαρτοφυλάκιό σας, θα διακρίνουμε μεταξύ αυτών των δύο νομισμάτων.

Εκμάθηση περιεχομένου

Ethereum VS. Ripple – Ένας οδηγός σύγκρισης

Τι είναι το Ethereum?

Τι είναι ο κυματισμός?

Ethereum VS. Ripple: Πώς συγκρίνονται?

Πρέπει το Ethereum ή το Ripple να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό σας?

Γιατί μπορεί να επενδύσετε στο Ethereum?

Γιατί μπορεί να επενδύσετε σε κυματισμούς?

Τελικό Word

Ethereum VS. Ripple – Infographic

Ethereum VS. Ripple – Ένας οδηγός σύγκρισης

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το Bitcoin – ο «βασιλιάς της κρυπτογράφησης» που μας παρουσίασε στον κόσμο των ψηφιακών στοιχείων το 2009. Αλλά ποια είναι τα πιο σημαντικά κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin?

Ρωτήστε το σε έναν επενδυτή κρυπτογράφησης και πιθανότατα θα λάβετε αυτήν την απάντηση: Αιθέριο και Κυματισμός. Δεν είναι μυστικό ότι αυτά τα altcoins είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιχείρησης. Ωστόσο, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google μπορεί να εγείρει όσες ερωτήσεις απαντά.

Τι είναι το Ethereum; Τι είναι το Ripple; Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ Ethereum και Ripple; Είναι η Ethereum καλύτερη επένδυση από την Ripple; Και το πιο σημαντικό, ποιο θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σας?


Εάν αισθάνεστε μπερδεμένοι προσπαθείτε να επεξεργαστείτε το “Ethereum εναντίον Ripple – ποιο θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σας;”, συνεχίστε να διαβάζετε. Έχουμε δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό σύγκρισης, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη επένδυση για εσάς.

Τι είναι το Ethereum?

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε για το Ethereum είναι ότι δεν είναι απλώς κρυπτογράφηση. Το Ethereum είναι επίσης το όνομα της πλατφόρμας τεχνολογίας blockchain, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν ασφαλείς, αποκεντρωμένες συναλλαγές κρυπτογράφησης μέσω έξυπνες συμβάσεις. Αυτό το blockchain ανοιχτού κώδικα είναι γνωστό ως αποκεντρωμένη εφαρμογή, αλλιώς γνωστή ως dApp.

Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα αυτόματο συμβόλαιο στο οποίο κωδικοποιούνται οι όροι της συμφωνίας (ή της συναλλαγής). Είναι 100% ασφαλές και επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές χωρίς να πραγματοποιούν τρίτους, όπως τράπεζα ή άλλο χρηματοοικονομικό φορέα.

Το εγγενές νόμισμα του Ethereum ονομάζεται Αιθέρας (ETH). Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ «τι είναι η εξόρυξη Ethereum;», ο Ether κρατά το κλειδί για την απάντηση. Η εξόρυξη Ethereum είναι απλά η διαδικασία εξόρυξης νέου Ether, η οποία δημιουργείται ως ανταμοιβή όταν οι ανθρακωρύχοι επαληθεύουν συναλλαγές μέσω του blockchain.

Ξεκίνησε για πρώτη φορά μέσω ICO (αρχική προσφορά νομισμάτων) το 2014, το Ethereum έγινε γρήγορα το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτογράφηση στον κόσμο πίσω από το Bitcoin. Το ανώτατο όριο αγοράς του ανέρχεται σήμερα στα 51.507.291.691 $ – αλλά όπως και πολλά κρυπτονομίσματα, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και μπορεί να υποστεί πολλαπλές μεταβολές κατά την ημέρα.

Τι είναι ο κυματισμός?

Όπως το Ethereum, ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για το Ripple είναι ότι δεν είναι μόνο κρυπτογράφηση. Το Ripple χρησιμοποιείται συνήθως ως γενικός όρος για να περιγράψει τόσο την πλατφόρμα του (ένα δίκτυο πληρωμών που καλείται στην πραγματικότητα RippleNet) και το εικονικό νόμισμά του (ονομάζεται Ripple XRP). Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε αναζητήσει ποτέ το Ripple σε ανταλλαγές κρυπτογράφησης, μπορεί να έχετε σκοντάψει χωρίς να το γνωρίζετε!

Το RippleNet σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να στέλνουν πληρωμές σε πραγματικό χρόνο. Η πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τελών επεξεργασίας – για να μην αναφέρουμε αργή!

Χρησιμοποιώντας το Ripple XRP ως παγκόσμιο νόμισμα, το RippleNet επιτρέπει σε αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την αλλαγή των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το Ripple κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 και το XRP έχει τρέχον ανώτατο όριο αγοράς 12.393.914.767 $.

Ethereum VS. Ripple: Πώς συγκρίνονται?

αιθέριο έναντι κυματισμού

Γνωρίζετε λοιπόν τα βασικά του Ethereum και του Ripple. Επειδή και τα δύο cryptos είναι μια πλατφόρμα πληρωμών καθώς και ένα εγγενές νόμισμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο μοιράζονται ομοιότητες. Αλλά αν εξακολουθείτε να αγωνίζεστε να αποφασίσετε «Ethereum VS. Κυματισμός που είναι καλύτερο; », ήρθε η ώρα να ερευνήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο κρυπτογράφησης.

Ethereum vs. Ripple – Βασικές διαφορές

Ταχύτητα

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η Ripple σχεδιάστηκε για να εξαλείψει τον αργό χρόνο συναλλαγής μεταξύ παγκόσμιων εταιρειών. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ακούτε ότι οι πληρωμές Ripple είναι εκπληκτικά γρήγορες – στην πραγματικότητα, το δίκτυο μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερα από 10.000 διαφορετικές συναλλαγές σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτό είναι 1.000 φορές γρηγορότερο (και επίσης 1.000 φθηνότερο) από μια συναλλαγή Bitcoin.

Το Ethereum είναι πολύ πιο αργό από το Ripple – σχεδόν 670 φορές πιο αργό, για να είμαστε ακριβείς! Το Ethereum μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 15 συναλλαγές κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ καιρό για να περιμένετε τα χρήματά σας, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να περιμένετε ημέρες για να εμφανιστούν οι συναλλαγές fiat στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αλλά αυτά τα επιπλέον δευτερόλεπτα σημαίνουν ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες Ethereum είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες στο δίκτυο Ripple, καθώς και καθιστούν πολύ λιγότερο ενεργειακή απόδοση.

Ωστόσο, θα μπορούσε αυτό να αλλάξει; Η πολυαναμενόμενη έναρξη του Ethereum 2.0, η οποία θα δει την τεχνολογία Ethereum να μεταναστεύει σε μια αναβαθμισμένη πλατφόρμα, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις υποθέσεις μας σχετικά με την κρυπτογράφηση.

Η λαμπερή νέα πλατφόρμα Ethereum, γνωστή ως Eth2, θα μπορεί να επεξεργάζεται πολύ περισσότερες συναλλαγές από τον προκάτοχό της. Με τη σειρά του, αυτό θα το κάνει πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό. Προς το παρόν, κάθε συναλλαγή Ethereum απαιτεί απίστευτη ενέργεια 22,65 kwH. Βεβαίως, αυτό είναι καλύτερο από το Bitcoin, το οποίο απαιτεί σχεδόν την ίδια ισχύ με ένα καθημερινό αμερικανικό νοικοκυριό για την επεξεργασία κάθε συναλλαγής. Ωστόσο, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και την ικανότητα του Ethereum.

Με την έναρξη της Φάσης 0 του Eth2 που έχει προγραμματιστεί για το 2020, πολλοί επενδυτές έχουν πηδήξει με την ευκαιρία να αγοράσουν στο Ethereum πριν από την κυκλοφορία του. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναβάθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του ενδιαφέροντος για την κρυπτογράφηση, με αποτέλεσμα να έχει θετική επίδραση στην τιμή της.

Προμήθεια

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ Ethereum και Ripple είναι το ποσό κάθε κρυπτογράφησης που είναι διαθέσιμο. Υπάρχει μια σταθερή απάντηση στην ερώτηση «πόσα νομίσματα Ripple υπάρχουν» – 100 δισεκατομμύρια XRP. Σύμφωνα με το CoinMarketCap, υπάρχουν 45.328.155.123 XRP σε κυκλοφορία.

Το Ethereum, από την άλλη πλευρά, έχει απεριόριστη παροχή Ether. Το CoinMarketCap αναφέρει την κυκλοφορία του ως 113.448.141 ETH, οπότε υπάρχουν σημαντικά λιγότερα διακριτικά Ether από ό, τι υπάρχουν XRP.

Επειδή δεν μπορείτε να εξορύξετε το XRP με τον τρόπο που μπορείτε να εξορύξετε τον Ether, η υπόλοιπη προμήθεια Ripple ελέγχεται αυστηρά από την εταιρεία. Για να σταματήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών, περίπου 55 δισεκατομμύρια XRP διατηρούνται σε έναν κρυπτογραφημένο λογαριασμό, γεγονός που διευκολύνει τους χρήστες να παρακολουθούν το μέγιστο ποσό XRP σε κυκλοφορία.

Απόδοση της αγοράς

Όσον αφορά το ανώτατο όριο αγοράς τους (που είναι μικρό για την κεφαλαιοποίηση της αγοράς), το Ethereum και το Ripple τοποθετούνται ως το δεύτερο και τέταρτο κρυπτογράφηση στον κόσμο, αντίστοιχα. Το stablecoin Tether μόλις πρόσφατα έφτασε στο Ripple στην τρίτη θέση, μετά από ταχεία ανάπτυξη νωρίτερα φέτος.

Η τιμή κυματισμού και ο όγκος συναλλαγών 24 ωρών είναι και οι δύο πολύ χαμηλότερες από αυτές της Ethereum. Η τιμή του XRP είναι προς το παρόν μόλις 0,2734 $ και ο όγκος συναλλαγών είναι 3,329,787,622 $, ενώ η τιμή του Ethereum είναι 454 $ και ο όγκος συναλλαγών της είναι περίπου 12,107,610,666 $.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το XRP μπορεί να είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτογράφηση με βάση το όριο αγοράς, αλλά διαπραγματεύεται σημαντικά πίσω από τα τρία πρώτα. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να σας αναβάλλει αν σκέφτεστε προσθέτοντας το Ripple στο χαρτοφυλάκιό σας.

Η Ripple διαφέρει από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της (Tether, Ethereum και Bitcoin) επειδή σχεδιάστηκε για διαφορετικό σκοπό. Θυμηθείτε ότι το Ripple απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες τράπεζες, με πελάτες όπως η Bank of America και η JP Morgan. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με το Ethereum, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση μιας σειράς υπηρεσιών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

Μηχανισμός συναίνεσης

Όσον αφορά τα συστήματά τους, το Ethereum και το Ripple βασίζονται σε πολύ διαφορετικούς αλγόριθμους. Αυτοί οι αλγόριθμοι είναι γνωστοί ως μηχανισμοί συναίνεσης. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά ένας μηχανισμός συναίνεσης είναι απλά το όνομα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους κανόνες που επιτρέπουν στα συστήματα blockchain να εκτελούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιεί το Ethereum είναι γνωστός ως απόδειξη της εργασίας αλγόριθμος (PoW). Ως μέρος ενός συστήματος PoW, οι ανθρακωρύχοι κρυπτονομισμάτων πρέπει να ανταγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων με το υλικό του υπολογιστή τους για να προσθέσουν μπλοκ στο blockchain. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσότητα ισχύος, γι ‘αυτό το λόγο η πλατφόρμα Ethereum είναι τόσο αναποτελεσματική.

Το Ripple, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης που είναι γνωστός ως Ομοσπονδιακή Βυζαντινή Συμφωνία (FBA). Και πάλι, αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ περίπλοκο. Με απλά λόγια, το FBA λειτουργεί συνδέοντας κάθε κόμβο (ένας διακομιστής που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο Ripple) σε έναν μικρό αριθμό άλλων κόμβων. Κάθε ομάδα κόμβων θα επικαλύπτεται με μια άλλη ομάδα, διασφαλίζοντας ότι κάθε κόμβος είναι συνδεδεμένος.

Για να επικυρώσετε κάθε συναλλαγή, ένας καθορισμένος αριθμός κόμβων πρέπει να καταλήξει σε συναίνεση (ή συμφωνία) ότι ένα μπλοκ είναι σωστό προτού προστεθεί στο blockchain. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι απίστευτα ασφαλής, καθώς και γρήγορη.

Επί του παρόντος, ο μηχανισμός FBA της Ripple είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το Ethereum’s PoW. Αλλά και πάλι, η κυκλοφορία του Ethereum 2.0 θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Η αναβάθμιση Eth2 θα βλέπει το Ethereum να αλλάζει από μια απόδειξη εργασίας σε ένα απόδειξη του πονταρίσματος μηχανισμός συναίνεσης. Ένας μηχανισμός απόδειξης του στοιχήματος (PoS) λειτουργεί ζητώντας από τους χρήστες του να «ποντάρουν» ένα ορισμένο ποσοστό των κεφαλαίων κρυπτογράφησής τους ως εγγύηση για την επικύρωση κάθε συναλλαγής. Κάποιος που «κλειδώνει» ένα ορισμένο ποσό Ether ως μερίδιο είναι γνωστός ως επικυρωτής.

Αγκαλιάζοντας ένα σύστημα στο οποίο βασίζεται επικυρωτές κρυπτονομισμάτων αντί για ανθρακωρύχους, η Ethereum θα κλείσει το χάσμα μεταξύ της τεχνολογίας της και της Ripple.

Πρέπει το Ethereum ή το Ripple να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό σας?

Δεν υπάρχει απάντηση «ένα μέγεθος για όλους» στην ερώτηση «Ethereum VS. Ripple – ποιο θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σας; »Η καλύτερη επένδυση για εσάς θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το προτιμώμενο επενδυτικό σας στυλ, το τρέχον χαρτοφυλάκιό σας και η στάση σας απέναντι στον κίνδυνο.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επένδυση, ούτε το Ethereum ή το Ripple είναι σίγουρα κατασκευαστής χρημάτων και είναι πάντα σημαντικό να εκτελείτε τη δική σας επιμέλεια. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε ο ένας στον άλλο.

Γιατί να επενδύσετε στο Ethereum?

  • Η κυκλοφορία του Ethereum 2.0 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2020. Αφού ολοκληρωθεί η Φάση 0 της εκτόξευσης, η απόδοση του Ethereum αναμένεται να ανεβεί στα ύψη. Καθώς περισσότερα άτομα αρχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές, θα μπορούσαμε να δούμε θετική επίδραση στην τιμή του Ether.
  • Το Ethereum υποστηρίζει πολλά από τα κορυφαία διακριτικά κρυπτογράφησης στον τομέα DeFi. Η ζήτηση για αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (για παράδειγμα, ασφάλιση, αποταμίευση και δάνεια) αυξάνεται γρήγορα, οπότε η επένδυση στο Ethereum θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος εξαργύρωσης αυτής της ανάπτυξης του κλάδου.
  • Το Ethereum διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επενδυτών υψηλού προφίλ. Από εταιρείες όπως η Microsoft έως εξέχοντες επενδυτές αγγέλων όπως ο Joseph Lubin και ο Gil Penchina, η Ethereum έχει προσελκύσει την προσοχή ανθρώπων που είχαν την ικανότητα να εντοπίσουν το «επόμενο μεγάλο πράγμα» στο παρελθόν. Έχει κερδίσει ακόμη και τον ηθοποιό Ashton Kutcher!

Γιατί μπορεί να επενδύσετε σε κυματισμούς?

  • Επειδή το Ripple XRP χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η τιμή του δεν επηρεάζεται γενικά από τους ίδιους παράγοντες που επηρεάζουν τα cryptos όπως το Bitcoin και το Ethereum. Αν θέλετε να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας, η επένδυση στο Ripple XRP θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αγοράς νέων κρυπτονομισμάτων χωρίς να τοποθετήσετε το χαρτοφυλάκιό σας στο έλεος των τάσεων της βιομηχανίας.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας από τους κύριους στόχους του χρηματοπιστωτικού τομέα. (Στην πραγματικότητα, πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι το ένα τρίτο όλων των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «ψηφιακό μετασχηματισμό» ως κορυφαία επιχειρηματική τους προτεραιότητα). Καθώς τα προβλήματα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα παλαιά συστήματα καθιστούν δύσκολη τις διαδικτυακές πληρωμές, πολλές εταιρείες αρχίζουν να κοιτάζουν προς την τεχνολογία όπως η Ripple.
  • Η Ripple ξεπερνά τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές. Η ταχύτητα συναλλαγής της είναι ταχύτερη από αυτήν της VISA – έτσι καθώς οι άνθρωποι κοιτάζουν όλο και περισσότερο προς τις υπηρεσίες αμφισβητίας, η Ripple θα πρέπει να είναι υψηλή στο ραντάρ όλων.

Περαιτέρω ανάγνωση

Είναι το Ethereum μια καλή επένδυση και πρέπει να επενδύσω στο Ethereum?

Ethereum εναντίον Bitcoin: Είναι το Ethereum καλύτερη επένδυση από το Bitcoin?

Έξυπνες συμβάσεις: Αυτό που κάνει το Ethereum το βασιλιά των έξυπνων συμβάσεων

Το Ethereum κυριαρχεί στο Crypto με ERC-20 Tokens: Δείτε πώς

Προβλέψεις τιμής κυματισμού: Πόσο θα αξίζει ο κυματισμός το 2021 και πέρα?

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της επένδυσης στο Ripple, θα είναι εκατομμυριούχος δημιουργός?

Κορυφαία 10 κρυπτονομίσματα για επένδυση το 2021

Κορυφαία 15 καλύτερα κρυπτονομίσματα για αγορά αυτόν τον μήνα

Τελικό Word

Είτε είστε έμπειρος έμπορος κρυπτογράφησης είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον τομέα, η Ethereum και η Ripple είναι δυνητικά ισχυροί ανταγωνιστές του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σύγκρισης έχει βοηθήσει στην απομυθοποίηση αυτών των σημαντικών κρυπτογράφησης για εσάς – ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τη δική σας έρευνα, να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες και να βρείτε την καλύτερη επένδυση.

Τώρα γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ Ethereum και Ripple. Εάν αισθάνεστε εμπνευσμένοι να αρχίσετε να επενδύετε Αιθέριο και / ή Κυματισμός, ή αυτό το άρθρο έχει δώσει κάποια επιπλέον εικόνα για τις υπάρχουσες επενδυτικές σας γνώσεις, μπορεί να είστε ευχαριστημένοι που το γνωρίζετε eToro παρέχει τη δυνατότητα επένδυσης σε περιουσιακά στοιχεία Crypto και CFD έως και 90+ κρυπτονομισματα. Οι επενδυτές Ethereum και Ripple μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με τα πιο δημοφιλή νομίσματα.

Ethereum VS. Ripple – Infographic

Γράφημα Ethereum vs Ripple

Σας άρεσε το άρθρο μας Ethereum VS. Ripple: Ποιο θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σας? Στη συνέχεια, δώστε μας ένα like και μοιραστείτε το με οποιονδήποτε μπορεί να το φανεί χρήσιμο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map