Τα δοκίμια του Warren Buffett: Το μόνο βιβλίο που χρειάζεστε για επενδύσεις

Τα δοκίμια του Warren Buffett: Το μόνο βιβλίο που χρειάζεστε για επενδύσεις

Οποιοσδήποτε μελετημένος επενδυτής θα ξέρει ότι υπάρχει ένας ωκεανός βιβλίων εκεί έξω για επενδύσεις και πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι το καλύτερο βιβλίο για επενδύσεις.

Κανείς δεν πετυχαίνει χωρίς να επεκτείνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για να ξέρει τι ενέργειες πρέπει να αναλάβει σε ποιες ώρες στον τομέα του.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε βιβλιοφάγοι με την ικανότητα να διαβάζουμε τον τρόπο μας σε κάθε βιβλίο εκεί έξω και να συγκεντρώνουμε τις καλύτερες γνώσεις για τον εαυτό μας.

Εάν δεν είστε άπληστος αναγνώστης αλλά θέλετε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας και να αποκτήσετε μερικές πολύτιμες γνώσεις, τότε ίσως ψάχνετε να προσδιορίσετε το καλύτερο βιβλίο για επενδύσεις.

Σύμφωνα με κορυφαίους επενδυτές, τα δοκίμια του Warren Buffett είναι το μόνο βιβλίο που χρειάζεστε για να επενδύσετε. Αυτό το βιβλίο, από όλους τους λογαριασμούς, είναι η πέμπτη έκδοση του Τα δοκίμια του Warren Buffett: Μαθήματα για την εταιρική Αμερική, και είναι μακράν ένα από τα καλύτερα βιβλία επενδύσεων που πρέπει να διαβάσετε.

Λέξεις από τον πλοίαρχο

Γουόρεν Μπάφετ

Η τέταρτη έκδοση του βιβλίου The Essays of Warren Buffett έφτασε στα ράφια το 2015 με το πρωτότυπο να δημοσιεύεται το 1999 και είναι περίπου 300 σελίδες.

Τα Δοκίμια του Γουόρεν Μπάφετ αξίζουν τον χρόνο σας, διότι πληρώνει για να μάθετε από το απόλυτο καλύτερο που υπήρξε ποτέ.

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να ονομάσουν έναν πιο επιτυχημένο επενδυτή από τον Warren Buffett.

Εάν δεν έχετε το χρόνο ή την ικανότητα να διαβάσετε κάθε επενδυτικό βιβλίο κάτω από τον ήλιο, τότε θα μπορούσατε επίσης να επωφεληθείτε από το γεγονός ότι έχει.

Ο παθιασμένος εκπαιδευτικός, Buffett, έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μοιραστεί ό, τι ξέρει σε δοκίμια που καλύπτουν δεκαετίες της καριέρας του στις επενδύσεις, ξεκινώντας από το 1979 και μέχρι το 2006.

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην «Εταιρική Αμερική», αλλά η γνώση που προσφέρει είναι απολύτως σχετική με τους μετόχους και τους εμπόρους μετοχών.

Εκθέτει μια ολοκληρωμένη εξήγηση της συνεχιζόμενης σχέσης που υπάρχει μεταξύ εταιρειών και μετόχων, το οποίο δίνει στους νεοεισερχόμενους μερικές εξαιρετικές γνώσεις και βοηθά στην ενίσχυση της κατανόησης των έμπειρων επενδυτών.

Τα δοκίμια του Warren Buffett είναι επίσης καλογραμμένα και ευανάγνωστα με τον Buffett να προσθέτει ένα χιούμορ εδώ και εκεί.

Ποιος είναι ο Warren Buffet?

Με το ψευδώνυμο The Oracle of Omaha, ο Warren Edward Buffett είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος επενδυτής της εποχής μας.

Γεννημένος στην Ομάχα, Νεμπράσκα, από νεαρή ηλικία ο Μπάφετ ενδιαφερόταν να επενδύσει και να κάνει διαφορετικούς τρόπους για να κερδίσει χρήματα, κάνοντας την πρώτη του επένδυση σε ηλικία 11.

Έκανε το όνομά του γνωστό Berkshire Hathaway Inc.. το οποίο έγινε ο μέτοχος πλειοψηφίας το 1967.

Ο Μπάφετ κατάφερε να μετατρέψει την αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας σε μια ομάδα επενδυτών και έγινε ιδιοκτήτης πλειοψηφίας και ιδιοκτήτης μειοψηφίας πολλών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Αμερική αξίας περίπου 526 δισεκατομμυρίων δολαρίων..

Σήμερα, ο Buffett εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος και ηγείται της εταιρείας με τον Charlie Munger.

Από το 2018, ο Buffett εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνεται στη λίστα των εμπλουτισμένων με το Forbes 2019 ως το 3ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο μετά τους Bill Gates και Jeff Bezos.

Ο Μπάφετ είναι επίσης γνωστός για τη φιλανθρωπία του, λέγοντας ότι θα δώσει ολόκληρη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, το 85% των οποίων θα πάει στο Ίδρυμα Bill και Melinda Gates. Είναι επίσης γνωστός για το δικό του ίδρυμα επιστολών.

Ο Μπάφετ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επίτευξης επιτυχίας μέσω της συνέπειας, αυξάνοντας σταδιακά τον πλούτο του με την πάροδο του χρόνου. Είναι τώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επιρροή.

Μια ζωή διδασκαλίας

Βρείτε το στο Amazon >> Το βιβλίο του Essays of Warren Buffett

Αυτή η συλλογή «δοκιμίων» εκτείνεται σε μια αδιανόητα επιτυχημένη καριέρα που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο τρόπος με τον οποίο συσχετίζονται προκαλεί την αίσθηση ότι πραγματικά κάθεστε και συνομιλείτε με τον ίδιο τον άνδρα.

Το Essays of Warren Buffett έχει επίσης λάβει καλή βαθμολογία, κερδίζοντας βαθμολογία 4,9 αστέρων στο Amazon και 4,4 στα 5 Goodreads.

Είναι επίσης το αγαπημένο επενδυτικό βιβλίο του Buffett με το όνομά του στον τίτλο. Το αναφέρει ως «μια συνεκτική αναδιάταξη ιδεών».

Είναι το πιο σημαντικό βιβλίο για επενδύσεις που μπορεί να διαβάσει ο καθένας. Εάν πρόκειται να διαβάσετε μόνο ένα βιβλίο για να ενισχύσετε την επενδυτική σας καριέρα, κάντε το The Essays of Warren Buffett.

Ποια είναι τα κύρια μαθήματα του βιβλίου?

δοκίμια των θεμάτων του Warren Buffett

T Τα δοκίμια του Warren Buffett χωρίζονται σε επτά ενότητες, καθένα καλύπτει ένα διαφορετικό θέμα.

 • Εταιρική Διακυβέρνηση
 • II Εταιρική χρηματοδότηση και επενδύσεις
 • III Εναλλακτικές λύσεις για το κοινό απόθεμα
 • IV Κοινό απόθεμα
 • V Συγχωνεύσεις και εξαγορές
 • VI Λογιστική και αποτίμηση
 • VII Λογιστική πολιτική και φορολογικά θέματα

Το βιβλίο είναι επίσης συν-συγγραφέας και επιμέλεια από τον Lawrence A. Cunningham, καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.

Το Cunningham έχει τακτοποιήσει το βιβλίο όχι με χρονολογική σειρά αλλά κατά θέμα, το οποίο δίνει στο βιβλίο περισσότερο μια αίσθηση σαν οδηγό και λιγότερο σαν μια ιστορία της ζωής του Buffett.

Αυτό είναι υπέροχο επειδή βοηθά πραγματικά τους αρχάριους να μάθουν πώς να επενδύσουν, τοποθετώντας τα γράμματα σε μια λογική σειρά για να μάθουν.

Ιδιαίτερα, καθώς το βιβλίο καλύπτει τον Buffett για την εταιρική χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, λογιστική και αποτίμηση, εναλλακτικές λύσεις σε κοινές μετοχές, λογιστική πολιτική και πολλά άλλα.

Μια τέτοια εικόνα για τη διαδικασία σκέψης του Buffett είναι πολύτιμη και βοηθά τους επενδυτές και τους εμπόρους με θεμελιώδη ανάλυση.

Ο Μπάφετ γράφει επίσης για τις κακές αποφάσεις και τις λύπη του και είναι χρήσιμο να μάθουμε από και ελπίζουμε να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επόμενης γενιάς επενδυτών να κάνουν τα ίδια λάθη.

Ο Charlie Munger αναφέρεται επίσης σε μέρη του βιβλίου.

Ευφυής επένδυση

Υπάρχουν τρία θέματα που εμφανίζονται συχνά σε όλο το βιβλίο σε σχέση με αυτό που ο Buffett αναφέρεται ως έξυπνη επένδυση.

Περιθώριο ασφαλείας

Αυτό σχετίζεται με την εστίαση όχι στην αξία ενός αποθέματος, αλλά αντ ‘αυτού στην εγγενή αξία του και η εγγενής αξία που βάζετε πίσω από ένα απόθεμα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένη από την έρευνα.

Μόλις έχετε μια ιδέα για τη δυνητική αξία αυτού του οργάνου, μπορείτε να το συγκρίνετε με την πραγματική του τιμή και να λάβετε το «περιθώριο ασφάλειας».

Για ένα καλό περιθώριο ασφάλειας, οι επενδυτές πρέπει να πιστεύουν ότι η εταιρεία λειτουργεί επίσης καλά.

Κύκλος αρμοδιοτήτων

Αυτό σχετίζεται με τον τρόπο Buffett και είναι βασικά η πεποίθηση ότι γνωρίζοντας τους περιορισμούς σας είστε σε θέση να απελευθερωθείτε από το συναίσθημα. Για να επενδύσουν τον τρόπο Buffett, οι επενδυτές πρέπει να είναι πειθαρχημένοι.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν τα πράγματα απλά.

Μήπως αυτή η επένδυση φαίνεται πολύ περίπλοκη; Εάν η απάντηση είναι ναι, ο Buffett σας συμβουλεύει να μείνετε μακριά από αυτό.

Ομοίως, ο Peter Lynch είπε κάποτε: “Ποτέ μην επενδύετε σε μια ιδέα που δεν μπορείτε να απεικονίσετε με ένα κραγιόνι”.

Στην περίπτωση του Buffet, γνωρίζει ότι στερείται κατανόησης της τεχνολογίας, οπότε το αποφεύγει, ακόμα κι αν βλέπει δυναμικό.

Αυτό ισχύει και για τις συναλλαγές. Κρατήστε τις στρατηγικές σας απλές!

Ο Buffett εξηγεί επίσης ότι η κατανόηση όσων δεν γνωρίζετε και η αποδοχή του είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε επενδύσεις.

Η επένδυση σε αυτό που δεν καταλαβαίνετε σας αφήνει ανοιχτό σε κινδύνους. Μην ξεγελάσετε ποτέ να σκεφτείτε ότι καταλαβαίνετε ένα θέμα και ποτέ σε αυτήν την εσφαλμένη κατανόηση να επενδύσετε σε κάτι.

Κύριε Αγορά

Ο κ. Market δεν είναι στην πραγματικότητα μια ιδέα που εφευρέθηκε από τον Buffett αλλά από τον Benjamin Graham, έναν από τους μέντορες του Buffet. Είναι μια φανταστική έκδοση του χρηματιστηρίου και ο «αυτός» (η αγορά) είναι επιρρεπής σε διαφορετικές διαθέσεις.

Μερικές φορές είναι ευτυχισμένος, μερικές φορές λυπημένος και αυτό επηρεάζει την αξία που έχουν οι επενδυτές στα αποθέματα.

Το μάθημα από τον κ. Market δεν είναι να σας αφήσει να σας πει την αξία του κάτι, αλλά αντ ‘αυτού, κάντε τη δική σας έρευνα και αποφασίστε μόνοι σας.

Ο Buffett αναφέρει τον Mr Market σε όλο το βιβλίο, εξηγώντας στους επενδυτές του το είδος της νοοτροπίας που χρειάζονται όταν η αγορά κυμαίνεται.

Πρέπει να θυμάστε ότι η επένδυση είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι, όχι ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Εάν κάτι έχει πραγματικά αξία, πιθανότατα θα λάμψει ανεξάρτητα από την κατάσταση της αγοράς.

Ηθική

Ο Buffett ενδιαφέρεται πολύ για τις ηθικές συναλλαγές και τις ηθικές επιχειρήσεις.

Για αυτόν, αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Εάν μια επιχείρηση δεν είναι ηθικά υγιής, θα βλάψει την ανάπτυξή της και την επένδυσή σας.

Τι ψάχνει ο Buffett σε μια καλή επιχείρηση?

επενδύσεις σε warren buffett

Ο Buffett επιδιώκει να αποφύγει την αγορά βραχυπρόθεσμα, αντί να προτιμά το μακροπρόθεσμο.

Ένα από τα κύρια πράγματα που δεν του αρέσει είναι η λήψη αποφάσεων με βάση συμβουλές από άλλους. Πιστεύει ότι όλες οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις αρχές

Πώς να αποφύγετε τις κακές επενδύσεις?

Ο Buffett αποδίδει κακές επενδύσεις σε τρεις κατηγορίες:

 • Είσοδος ή έξοδος πολύ νωρίς. Ο Μπάφετ είναι πολύ αντίθετος με αυτό.
 • Επένδυση σε κάτι που κοστίζει πάρα πολύ. Αυτό δεν αφορά μόνο το κόστος της μετοχής ή άλλου μέσου, αλλά περιλαμβάνει και άλλες χρεώσεις που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε, οι οποίες θα απορροφήσουν το κέρδος από εσάς.
 • Επένδυση σε μια μόδα, ή κάτι δημοφιλές για μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, κάτι απλό όπως το fidget spinners που ήταν δημοφιλές πριν από λίγα χρόνια και τώρα σπάνια συζητούνται. Βεβαίως, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς απαιτεί να έχετε μια καλή ιδέα για το τι θα και τι δεν θα μείνετε στη μόδα.

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης?

Είναι δύσκολο να επικρίνεις τον Warren Buffet και τα Δοκίμια του Warren Buffett είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα επενδυτικά βιβλία που μπορείς να αποκτήσεις, αλλά από εκπαιδευτική άποψη, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο τίτλος Τα δοκίμια του Warren Buffett είναι λίγο παραπλανητικός.

Τα δοκίμια του Warren Buffett αποτελούνται στην πραγματικότητα από επιστολές από τον Buffett στους μετόχους της Berkshire Hathaway, όχι δοκίμια και επομένως μην εκπλαγείτε εάν δεν είναι τόσο ακαδημαϊκό όσο αρχικά υποθέσατε.

Αυτές οι επιστολές έχουν σχεδιαστεί για να εξηγήσουν στους μετόχους τη λήψη αποφάσεών του και τις πιθανές προοπτικές της εταιρείας.

Όσον αφορά την αναλυτική πλευρά των επιστολών του Buffett, πολλά δεν γράφονται στην πραγματικότητα από τον Buffett αλλά από τον Lawrence Cunningham και έτσι βασίζεστε στην ερμηνεία του για τον Buffett.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Buffett γράφει πραγματικά τον πρόλογο και ο Cunningham γράφει τον επίλογο.

Αν θέλετε να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε αυτά που έχει γράψει ο Μπάφετ, μπορείτε να παραλείψετε τη γραφή του Κουνίνγκχαμ.

Ένα άλλο κρίσιμο πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι ορισμένοι κριτικοί αμφισβητούν το σημείο δημοσίευσης των επιστολών ως βιβλίο όταν είναι όλα διαθέσιμα στο Ιστοσελίδα Berkshire Hathaway δωρεάν.

Αν και αυτό είναι ένα καλό σημείο, το βιβλίο τα βάζει σε προοπτική και λογική σειρά.

Το βιβλίο απευθύνεται επίσης σε πιο έμπειρους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια βασική γνώση των θεμάτων και είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες. Ίσως δεν είναι το καλύτερο επενδυτικό βιβλίο για αρχάριους.

Άλλοι το έχουν επικρίνει επειδή το βιβλίο πηδά από διαφορετικά θέματα αντί να τρέχει χρονολογικά και δεν υπάρχει πλαίσιο για την τρέχουσα αγορά όταν γράφτηκε η επιστολή.

Πράγματι, αυτό θα ήταν χρήσιμο επειδή καθώς οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο κάνουν και οι απόψεις των επενδυτών για την αγορά και τι είναι καλό να επενδύσουμε.

Διαφορετικοί χρόνοι, διαφορετικές επιχειρήσεις και διαφορετικές καταστάσεις της αγοράς μπορεί να δυσκολέψουν τη λήψη μαθημάτων από το βιβλίο και την εφαρμογή τους στον σύγχρονο κόσμο.

Δείτε περισσότερα από το καλύτερα βιβλία επενδύσεων εδώ.

Βασικά σημεία

Εάν θυμάστε κάτι από αυτό το άρθρο, επισημάνετε αυτά τα βασικά σημεία.

 • ο Βιβλίο περιέχει έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων. Οι επιστολές εκτείνονται από το 1979 έως το 2006.
 • Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Το βιβλίο αποτελείται στην πραγματικότητα από επιστολές προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway και όχι για δοκίμια.
 • Μπορείτε πραγματικά να διαβάσετε τα γράμματα online δωρεάν. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται από την Cunningham είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τη μεθοδολογία του Buffett.
 • Μερικά από τα θέματα είναι λίγο παλιά. Δεν μπορούν να συγχρονιστούν όλες οι γνώσεις του βιβλίου.

Η απόκτηση της απέραντης γνώσης ενός επενδυτή όπως ο Warren Buffett μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Στην περίπτωσή του, σχεδόν 80 χρόνια στη δημιουργία.

Ενώ εμείς στο Trading Education δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μια τέτοια μεταμόρφωση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούμε σίγουρα να επιταχύνουμε τη διαδικασία διδάσκοντας σας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Στο μάθημα δωρεάν συναλλαγών μας, θα μάθετε τα εξής:

 • Ίδρυμα στο εμπόριο
 • Μηχανικές συναλλαγών
 • Προχωρημένη ανάλυση συναλλαγών
 • Στρατηγικές συναλλαγών

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα!

Αν σας άρεσε να διαβάσετε τα Δοκίμια του Γουόρεν Μπάφετ: Το μόνο βιβλίο που χρειάζεστε για να επενδύσετε Εκπαίδευση συναλλαγών, παρακαλώ δώστε το σαν και μοιραστείτε το με οποιονδήποτε άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner