Seth Klarman: Ο θρύλος της επένδυσης αξίας

Εάν δεν έχετε ξανακούσει για τον Seth Klarman τότε θα είστε σε καλή παρέα. Αυτός ο γίγαντας της επενδυτικής βιομηχανίας έχει από καιρό πέσει κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, αλλά είναι ένας από τους αληθινούς θρύλους hedge fund της σύγχρονης εποχής. Αυτό είναι το ταλέντο του για την πρόβλεψη και την επένδυση που τον αποκαλούν «το μαντείο της Βοστώνης».

Όταν το σκέφτεσαι μόνο Γουόρεν Μπάφετ έχει έναν παρόμοιο τίτλο στους επενδυτικούς κύκλους, μπορείτε να δείτε γιατί αξίζει να γνωρίζει ο Seth Klarman.

Ποιος είναι ο Seth Klarman?

Seth Klarman

Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση για πολλούς ανθρώπους που ίσως δεν τον είχαν συναντήσει στο παρελθόν. Με απλά λόγια, είναι Αμερικανός διαχειριστής hedge fund με δισεκατομμυριούχο λόγω των πολλών επιτυχημένων επενδύσεων που έχει κάνει με τα χρόνια.

Προς το παρόν, ο Klarman είναι επικεφαλής του φημισμένου ομίλου Baupost, τον οποίο έχει καθοδηγήσει για τεράστια επιτυχία στην τριάντα χρόνια καριέρας του. Ακόμα ασχολείται με τον όμιλο Baupost, το ξεχωριστό επενδυτικό του στυλ μοιάζει να βγάζει περισσότερα χρήματα για τους επενδυτές στο hedge fund του στο μέλλον.

Από μικρά βελανίδια, μεγαλώνουν μεγάλα δέντρα

από μικρά βελανίδια μεγαλώνουν μεγάλα δέντρα, αξίζει να επενδύσετε

Όταν ήταν για πρώτη φορά, το Baupost Group ήταν σχετικά ταπεινό. Δημιουργήθηκε το 1982 από τους συνιδρυτές William Poorvu, Howard Stevenson, Jordan Baruch και Isaac Auerbach, ξεκίνησε τη ζωή του με μια αρχική δαπάνη κεφαλαίου ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τη δημιουργία της ομάδας, οι τέσσερις συνιδρυτές έψαχναν έναν έξυπνο, καινοτόμο διαχειριστή χρημάτων για να οδηγήσουν την επιτυχία. Εδώ μπήκε ο Seth Klarman στην εικόνα.

Έχοντας προηγουμένως σπουδάσει στο Cornell και στη συνέχεια στο Harvard Business School, είχε γνωρίσει τον William Poorvu όταν ήταν μαθητής. Το ενδιαφέρον του για επενδύσεις δεν ήταν έκπληξη καθώς είχε αγοράσει τις πρώτες του μετοχές στην Johnson & Τζόνσον όταν ήταν μόλις 8 ετών!

Αφού πήρε το MBA του από το Χάρβαρντ, ο Klarman πήγε να εργαστεί ως ασκούμενος για τα Mutual Shares πριν υποβάλει αίτηση για το ρόλο του Baupost. Αν και δεν είχε μεγάλη εμπειρία στην επαγγελματική επένδυση, οι συνιδρυτές του Baupost είδαν πολύ περισσότερα στο Klarman. Η ενέργεια, οι ιδέες και το πάθος του τις κέρδισαν και πήρε το ρόλο στο Baupost.

Αποδείχθηκε μια εξαιρετική απόφαση παντού. Ο Klarman μπορούσε να δείξει ακριβώς τι εξαιρετικές επενδυτικές δεξιότητες είχε και οι εργοδότες του πήγαν από δύναμη σε δύναμη. Τα στοιχεία γύρω από την εταιρεία υποστηρίζουν αυτό – υπό την καθοδήγηση του Klarman, έχουν κατά μέσο όρο μια τεράστια απόδοση 16,4% σε διάστημα 33 ετών. Για να το θέσουμε σε προοπτική, μια αρχική επένδυση 10.000 $ θα είχε αυξηθεί σε 1,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα!

Ίσως σας αρέσει επίσης: Πάρτε μια τυχαία βόλτα στη Wall Street

Seth Klarman και επένδυση αξίας

τι είναι η αξία της επένδυσης

Αν θέλετε να συνοψίσετε τη φιλοσοφία και το στιλ της επένδυσης αυτού του θρύλου, θα ήταν δύο λέξεις – επένδυση αξίας.

Αλλά τι είναι η επένδυση αξίας; Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ απλή αρχή και τρόπος επένδυσης των χρημάτων σας σε μετοχές. Εξαρτάται από την εύρεση εταιρειών των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη από την πραγματική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα αγοράσετε φθηνά και να τα πουλήσετε για περισσότερα όταν αυξάνονται στην πραγματική τους αξία με την πάροδο του χρόνου.

Αυτός ο τρόπος επένδυσης συμβάλλει στην ισορροπία προς όφελός σας και σας δίνει αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εμπόρων. Αν και είναι μια απλή ιδέα, χρειάζεται σκληρή δουλειά και υπομονή για να ξεκινήσει.

Επένδυση αξίας – τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Όπως προαναφέρθηκε, ο Seth Klarman είναι ένας επενδυτής αξίας. Ψάχνει για μετοχές με χαμηλότερη τιμή από την κανονική, πράγμα που παρέχει την αξία όταν διαπραγματεύεται. Κατά κάποιο τρόπο, είναι το άτομο που πηγαίνει στο διάδρομο έκπτωσης στο τοπικό κατάστημα για να παραλάβει κάτι για τη μισή τιμή που είναι συνήθως. Αυτό το καθημερινό παράδειγμα δείχνει πώς λειτουργεί η διαπραγμάτευση αξίας.

Δείτε επίσης: 5 χρυσές συμβουλές για νέους Forex

Όμως αυτό που κρύβεται πίσω από την επιλογή των εταιρειών που δίνουν αξία?

πώς να επιλέξετε αποθέματα αξίας

Κακή τιμή – Αυτό κάνει απλώς την έρευνά σας σε εταιρείες για να μάθετε μετοχές που έχουν χαμηλότερη τιμή από την κανονική. Μια μεγάλη θέση για να γίνει αυτό είναι εταιρείες που βρίσκονται σε προσωρινό πρόβλημα, αλλά νομίζετε ότι θα ανακάμψουν με την πάροδο του χρόνου. Ο Κλάρμαν χρησιμοποιεί αυτήν τη στρατηγική με μεγάλη επιτυχία και εξετάζει επίσης τις εταιρείες που χρεοκοπούν και για τις επιλογές του.

Υπολογίστε ένα περιθώριο ασφαλείας – Αυτό είναι σαν να χτίζεις ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατεύεις τα χρήματά σου όταν κοιτάς να μπαίνεις σε μια συναλλαγή. Μόλις ολοκληρώσετε την έρευνά σας σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νομίζετε ότι αξίζει τα αποθέματά της και πού μπορεί να κατευθυνθεί η τιμή στο μέλλον. Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να υπολογίσετε το περιθώριο ασφαλείας που έχετε εάν επρόκειτο να αγοράσετε αποθέματα στην τρέχουσα τιμή. Περιττό να πούμε, όσο μεγαλύτερο είναι το δίχτυ ασφαλείας που μπορείτε να δημιουργήσετε, τόσο το καλύτερο.

Μην φοβάστε ότι είναι περίπλοκο – Μια άλλη αρχή της επενδυτικής αξίας που χρησιμοποιεί η Klarman είναι να μην ξεφύγουμε από πιο περίπλοκες επενδύσεις. Αυτές οι πολύπλοκες επενδύσεις είναι αυτές που οι περισσότεροι έμποροι θα αποφύγουν, κάτι που σας δίνει αμέσως το πλεονέκτημα. Οι επιχειρήσεις με αναξιοπαθούντα χρέη ή εταιρείες απόσπασης είναι μια εξαιρετική επιλογή εδώ – χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να εξετάσουν σωστά, αλλά μπορούν πραγματικά να αποδώσουν.

Οι άνθρωποι διαβάζουν επίσης: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι είναι η επένδυση, εσείς?

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επένδυση αξίας?

Τα παραπάνω απλώς γρατσουνίζουν την επιφάνεια της αξίας της επένδυσης και πώς ο Seth Klarman το χρησιμοποίησε για να κάνει πολλές επιτυχημένες συναλλαγές με τα χρόνια. Για μια πιο εμπεριστατωμένη εξήγηση, το κλασικό βιβλίο λατρείας του «Margin of Safety» αξίζει να διαβαστεί. Αυτό είναι αν μπορείτε να το βρείτε!

Βρείτε το στο Amazon >> περιθώριο ασφαλείας του Seth Klarman

Αυτό το βιβλίο είναι τόσο δημοφιλές και ισχυρό που δεν έχει εκτυπωθεί και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος να παραλάβει από δεύτερο χέρι. Το πρόβλημα είναι ότι είναι τόσο καλό που κανείς δεν θέλει να χωρίσει με αυτό! Εάν βρείτε ένα χρησιμοποιημένο αντίγραφο στο διαδίκτυο, τότε είστε έτοιμοι να πληρώσετε μια τεράστια τιμή για αυτό. Είναι γνωστό φτάσετε στην τιμή των $ 3000 στο Amazon μόνος. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το προσβάσιμο στυλ στο οποίο είναι γραμμένο και την καθοδήγηση από τον ίδιο τον Klarman σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσει την επένδυση αξίας για να βγάλει κάποια σοβαρά χρήματα.

Αν σας άρεσε να διαβάζετε αυτό το άρθρο από το Trading Education, δώστε ένα παρόμοιο και μοιραστείτε το με οποιονδήποτε άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης.

Πηγές:

[1] valuestockguide.com

[2] time.com/money

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner