Ripple VS Stellar Lumens: Vad de delar och hur de skiljer sig åt

Stellar Lumens (XLM) och Ripple’s (XRP) är två digitala tillgångar som har en gemensam bakgrund genom att de båda skapades av samma person – Jed McCaleb. Detta leder till några uppenbara likheter. 

De två kryptovalutorna har dock också grundläggande skillnader som allmänheten borde veta. Fram till 2013 var den amerikanska programmeraren McCaleb tjänande medlem och CTO för Ripple Company. År 2014 grundade han Stellar tillsammans med Joyce Kim för att underlätta ett enkelt och billigt utbyte av digitala tillgångar. 

Stellar VS Ripple en överblick

Stjärn

De Stellar Network är programvara med öppen källkod som fungerar under Apache-licens. Användare kan integrera med det fria att använda nätverket via API: er som finns tillgängliga på webbplatsen. Helst är Stellar-nätverket snabbare, det tar mellan 2 och 5 sekunder att försegla en transaktion. Det fungerar på en konsensusmekanism, som löser problem genom att nå enighet i nätverket. Viktigt är att Stellar riktar sig till individer som sin användarbas.

Läs också: Bästa Stellar-plånböcker och Stellar XLM-prisförutsägelse 2021-2025

Krusning

De Ripple Network riktar sig till finansindustrin som användarbas. Nätverket syftar till att engagera tillsynsmyndigheter, centralbanker och statsobligationer från olika länder över hela världen. Ripple Network är mer centraliserat än Stellar.

Läs också: Bästa Ripple-plånböcker 2021

Ripple VS Stellar Likheter

Till att börja med fungerar både XRP- och XLM-mynt på liknande sätt baserat på deras betalningshanteringsmekanism och de inblandade tillgångarna. Men varje kryptovaluta har sina distinkta egenskaper som skiljer varandra från varandra. XRP fokuserar på den blockchain-baserade globala penningöverföringen, vilket gör att den fungerar mer som Western Union, Moneygram och andra som överför fiatvaluta internationellt. Båda kryptovalutorna delar ett liknande mål att ansluta den globala bankbranschen för att göra den mer effektiv. 

Många tror att på grund av den delade bakgrunden var Stellar XLM en gaffel av Ripples XRP och fungerar därför som det på alla sätt. Detta är vilseledande, eftersom varje kryptovaluta arbetar på en distinkt kod. Medan den härstammar från Ripple utvecklade Stellar sin egen kod efter lanseringen, som skiljer den från XRP. Båda digitala tillgångar har bekvämt böjt sina nischer i penningöverföringsindustrin, med Ripple som underlättar fiat-penningöverföring mellan finansinstitut. Stellar, å andra sidan, fungerar som ett medel för digital tillgångsöverföring mellan enskilda användare.

Ripple VS Stellar Operational Differences

Ripple designades som ett vinstdrivande nätverk som genomför valutaöverföring. Det digitala myntet XRP är en värdebutik som användarna kan använda för att underlätta betalningar. Det är den tredje största kryptovalutan när det gäller marknadsvärde, en position som den har bibehållit under ett tag.

Ripple fokuserar på att ansluta banker, företag, börser och andra betalningsplattformar via sitt RippleNet-nätverk. Nätverket har för närvarande mer än 100 banker under bältet. Några av de institutioner som redan finns i gruppen inkluderar Bank of America.

Stellar, däremot, levererar dock betaltjänster under Stellar Development Foundation, en ideell organisation. Stellar Lumen (XLM) har en marknadsvärde på över 4,2 miljarder dollar, vilket gör den till den nionde största kryptovalutan.

Medan Ripple kämpar för en ambitiös sak, anammar Stellar ett osjälviskt drag med målet att ge användare i outvecklade länder. Det riktar sig till de icke-bankerade samhällen som inte kan få tillgång till pengaröverföringstjänster. Detta förbättrar i sin tur ekonomisk integration och hjälper till att bekämpa fattigdom till slut.

Stellar arbetar för närvarande med partners i Filippinerna och Europa i ett försök att stödja sina robusta mål. Stiftelsen planerar att utöka sina tjänster till den afrikanska kontinenten inom en snar framtid. Nätverkets öppen källkod är öppen för alla att modifiera eller distribuera.

Dessutom är båda företagens företagskultur annorlunda. Ripple-samhället sysselsätter nästan 200 anställda medan Stellar är konservativ och arbetar med cirka 20 eller 30 yrkesverksamma. Medan Ripples personal är bekymrad över marknadsföring använder Stellar tredjepartsutvecklare. Dessa operativa skillnader skiljer de två kryptovalutorna avsevärt åt.

Tekniska skillnader

Bortsett från de operativa skillnaderna, båda XLM och XRP har tekniska skillnader också. Till exempel använder Ripple konsensus om korrekt korrekthet med ett oberoende servernätverk som validerar transaktioner. Å andra sidan är Stellar, lika ett icke-brytbart mynt, mer decentraliserat än Ripple. 

Följande tabell sammanfattar:

Krusning Stjärn
Skalbarhet Mycket skalbar Mycket skalbar
Transaktions kostnad Väldigt låg Väldigt låg
Transaktionshastighet Väldigt snabbt Väldigt snabbt
Användningsfall Finansiella institut  Gemenskaper / individer
Filantropi Tjäna aktieägare Avsluta global fattigdom
Entitetstyp Vinstdriven Ideell vinst
Företagets vision Centraliserad kontroll Distribuerad kontroll

Med en kulminering av operativa, tekniska och protokollskillnader arbetar de två plattformarna mot antagandet av blockchain-teknik och innovation. Både Stellar XLM och Ripples XRP syftar till att lösa verkliga problem och bidra till kryptovalutasamhället.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner